“Poroci Tokija” nova serija režisera Majkla Mena: Rat policije i jakuza iz novinarskog ugla

Branislav Predojević
“Poroci Tokija” nova serija režisera Majkla Mena: Rat policije i jakuza iz novinarskog ugla

TOKIO - Kriminalistička serija “Poroci Tokija”, iza koje stoji legendarni režiser, scenarista i producent Majkl Men, od danas je dostupna na platformi “HBO maks”, a gledaocima donosi priču inspirisanu romanom američkog novinara Džeka Adelštajna.

Serija “Poroci Tokija, rađena po scenariju Džej Ti Rodžersa, nastavlja Menov afinitet prema istraživanju subkultura koje su vođene duboko ukorijenjenim kodeksima ponašanja u ovom slučaju, japanske policije i kriminalaca jakuza iz ugla novinara koji prati ovaj sukob.

Men svojim radovima postao je pravi majstor u kombinovanju žanrovskih konvencija sa složenom psihologijom, uznemirujućim emocijama i sjajnim osjećajem za stil, radeći jednako uspješno na televiziji (“Krimi priče”, “Poroci Majamija” , Narko ratovi”, “Odjeljenje za ubistva”) ili  u Holivudu (“Posljednji Mohikanac”, “Vrelina , “Insajder” i “Kolateral”).

Inspirisana Adelštajnovim memoarima iz 2009. godine, serija koja je snimana u japanskoj prestonici, prikazuje iskustva novinara kojeg glumi Ansel Elgort. Mladi novinar bio je prvi Amerikanac kojeg su neke japanske novine zaposlile i priča prikazuje njegov život i opasnosti sa kojima se suočio prateći detektiva veterana Hirota Katagija (Ken Vatanbe) i radeći priče o nekim od najozloglašenijih kriminalaca u najmnogoljudnijem gradu na svijetu tokom devedesetih.

Sam Men, koji je režirao pilot epizodu i angažovan je kao izvršni producent, kaže da je privukla zanimljivost materijala i egzotika lokacije.

- Kada su mi producenti iz HBO-a pokazali knjigu Džeka Adleštajna i Rodžersov scenario, odmah sam reagovao. Radeći  film “Insajder”, shvatio sam značaj istraživačkog novinarstva, a ujedno sam fasciniran Tokiom iz devedesetih tako da se nisam dvoumio oko zadataka - rekao je Men.

On je dodao da je radeći na pilot epizodi imao težak zadatak pred sobom.

- Pilot je u definiciji te riječi kao “prvi od”. Svijet je prazno platno. Morate da ostavite jedinstvenu rediteljsku viziju, da postavite ansambl, da date duboko razumijevanje likova, vizuelno oživite svijet serije i publici na najbolji način prenesete emocije svojih junaka - rekao je režiser.

Serija ima 10 epizoda, a uz Mena na režiji je angažovan Danijel Kriton, dok glumačku ekipu uz Elgorta i Vatanbea čine Rejčel Keler, Ela Rumf, Rinko Kikuči, Tomiso Jamašita i drugi.

Na platformi “HBO maks” danas će biti emitovane prve tri epizode dok će se ostale biti prikazivane jednom sedmično.

Muzika

Seriju prati muzika snažno oslonjena na devetu deceniju prošlog vijeka što je po riječima Majkla Mena važan dio radnje.

- Numera “Relase”, sastava “Perl džem”, je veoma važna u seriji. Džejk je proizvod devedesetih, sa intenzivnim numerama bendova “Perl džem”, “Metalika” i “Audioslejv”, shvatanjem strasti i boli, nekom vrstom žestoke odlučnosti da se pretvorite u ono što želite biti. To je ta posvećenost dovedena do krajnosti. Uz to, to je prelijepa muzika koja evocira kulturu sredine devedesetih - rekao je Men.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana