Počinje snimanje serije “Konstantinovo raskršće”: Kanova avantura kroz temelje antičkog Niša

Priredila: Ilijana Božić
Počinje snimanje serije “Konstantinovo raskršće”: Kanova avantura kroz temelje antičkog Niša

BEOGRAD - Glumac Milan Marić igraće nacistu, oficira Hajnriha Kana u seriji “Konstantinovo raskršće”, koja uskoro počinje da se snima po istoimenom romanu Dejana Stojiljkovića.

Kako prenose srpski mediji poznatom glumcu povjerena je glavna rola u ovoj avanturističkoj drami, a producenti su, navodno, proteklih mjeseci intenzivno radili kastinge, a za ulogu Kana planirali su Marića. Uradili su nekoliko proba sa njim i saglasili su se da je idealan za takvu ulogu, a Marić je prihvatio ponudu.

Mediji pišu da će ova serija biti jedna od najskupljih u dosadašnjoj srpskoj kinematografiji.

Snimanje počinje za desetak dana, a za potrebe serije izgrađen je set koji podsjeća na ostatke antičkog grada u kojem je rođen Konstantin Veliki. Radnja je smještena u 1943. godinu, odnosno u vrijeme Drugog svjetskog rata, pa je mnogo pažnje posvećeno i kostimima, scenografiji i arhitekturi koja prati taj istorijski period.

Adaptaciju romana za scenario serije uradio je Đorđe Milosavljević, koji je srpskim medijima kazao da je ovaj poduhvat za njega bio veliko iskušenje jer je priča zaista kompleksna.

- Adaptaciju romana završio sam odavno i to je bilo uzbudljivo profesionalno iskušenje. Serija “Konstantinovo raskršće” biće pravi spektakl. U njoj će biti vampira, vukodlaka, Nemaca, partizana, Niš tokom okupacije, drevno podzemlje ispod njega... Koji gledalac ne bi poželeo da sve to vidi na TV ekranu? Ali, naravno, dok je scenaristički rad bio u osnovi prijatno iskustvo, produkcija ovakve zamisli je ekstremno komplikovana i jedinstvena za našu savremenu televiziju. Ostaje mi da se nadam da će u realizaciji biti prostora da se na ekran prenese sve ono bez čega je ovakva priča nezamisliva - rekao je Milosavljević.

Uloga Milana Marića veoma je zahtjevna. Naime, on igra oficira Kana koji po naređenju Adolfa Hitlera dolazi u Niš kako bi pronašao mač za koji se smatra da posjeduje nesagledive moći, koje bi mogle da promijene tok rata. On uspijeva da pronađe zbirku oružja označenu kao Konstantinovo raskršće, a koja se nalazi ispod temelja antičkog Naisa. Na putu koji Kan treba da pređe naići će na mnoge prepreke koje će ga voditi kroz pravu avanturu.

Roman

Roman “Konstantinovo raskršće” Dejana Stojiljkovića dobitnik je nagrada “Svetosavski pečat” i “Miloš Crnjanski”. Roman govori kako je u proljeće 1939. godine Hajnrih Himler poklonio Adolfu Hitleru mapu sa ucrtanih šest pravaca u kojima bi trebalo da se kreću istraživanja drevne arijevske prošlosti. Jedan od tih pravaca pokazivao je na Srbiju. Pet godina kasnije oficir Hajnrih Kan uspijeva da pronađe lokaciju u Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana