Počinje 30. “Sarajevo film festival”: Jubilej uz 57 premijera i vrhunske goste

B.P.
Foto: G.S.

SARAJEVO - Svjetskom premijerom novog filma bh. reditelja Danisa Tanovića “Nakon ljeta”, danas će biti otvoren 30. “Sarajevo film festival” (SFF), koji će trajati do 23. avgusta.

Za nagrade “Srce Sarajeva” takmičiće se ukupno 54 filma iz četiri takmičarske kategorije, dok će još tri filma biti prikazana izvan konkurencije. U takmičarskim programima igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma biće prikazano 19 svjetskih, devet međunarodnih, tri evropske, 23 regionalne i tri bh. premijere. 

Jovan Marjanović, direktor SFF-a kaže da je kvalitet programa održao festival na visini koja je postavljena u prethodnim izdanjima.

- Prikazivanje ovih 57 premijera, uz još petnaestak filmova u programima “U fokusu” i “Open air”, čini “Sarajevo film festival” i ove godine mjestom gdje najšira publika, kao i filmska struka i kritika može dobiti najprecizniju sliku filmske umjetnosti u jugoistočnoj Evropi danas - rekao je Marjanović. 

Prvi čovjek festivala dodao je da je “Srce Sarajeva” u proteklih 20 godina postalo zaista vrijedna filmska nagrada koja amplificira glasove iz ove regije i približava ih svjetskoj javnosti. 

Selekcioni tim festivala pogledao je 940 filmova, među kojima 190 dugometražnih igranih, 280 dokumentarnih i 470 kratkih i studentskih. 

Dobitnici nagrade “Počasno srce Sarajeva” ove godine su holivudska zvijezda Meg Rajan, glumački i rediteljski talenat Džon Torturo te reditelj i scenarista Aleksander Pejn. 

Osmu godinu zaredom biće održan program koji posebno zanima regionalnu publiku, a to je pretpremijera serija, u kojoj će biti predstavljeno sedam regionalnih serija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana