Početak napravio revoluciju u bioskopu

Cvija Mrkonjić
Početak napravio revoluciju u bioskopu

Los Anđeles - Film "Početak" Kristofera Nolana našao se na vrhu liste ostvarenja koja su postavila nove standarde i napravila vizuelnu revoluciju u bioskopima.

Riječ je o listi koju je objavio "Nenjs.com.au", a nije tajna da Holivud svake godine preplave filmovi sa visokim budžetima koji imaju vizuelne efekte skuplje od bruto društvenog prihoda nekih manjih zemalja u Evropi. Na taj način filmska industrija pronalazi načine da fascinira publiku.

Nolan pravi drugačije filmove i često to podrazumijeva "zvjezdane" specijalne efekte. "Početak" (2010) ima zapanjujuće kombinovane kadrove koji do tada nisu viđeni. Scena u Parizu, na ulici, izgleda kao da je grad savijen iza leđa Leonarda Dikaprija i Elen Pejdž. Nolanov tim za vizuelne efekte, koji je tada dobio "Oskara", savršeno je složio detalje, a zatim ih ukombinovao sa audio-dijelovima i reakcijama glumaca.

Popularni "Avatar" (2009) zauzeo je drugo mjesto na listi, a ocijenjen je kao jedan od najkompleksnijih filmova koji su ikada snimljeni. Reditelj Džejms Kameron je imao ogroman budžet za projekat, a film je sniman četiri godine. To je bio prvi kompletno digitalno snimljen film, koji je dobio "Oskara" za fotografiju.

Na trećem mjestu našao se "Nebeski kapetan i svijet sutrašnjice" (2004), koji nije postao veliki hit među publikom, ali je prvo ostvarenje koje je u potpunosti snimano sa "plavim ekranom". Reditelj Keri Konran i tim od 100 filmadžija kreirali su pozadinu koja je omogućavala da glumci (Džad Lou, Gvinet Paltrou i Anđelina Džoli) budu dodati u postprodukciji. Nije postojao set, sve je dodato kasnije.

Čuvena trilogija "Gospodar prstenova" (2001-2003), smještena na četvrto mjesto, ostaće zapamćena po činjenici da je tu prvi put gluma kombinovana sa digitalnom animacijom. Činjenica je da se reditelj Piter Džekson oslonio na legendu "Ratova zvijezda" Džordža Lukasa i producenta Rika Mekkaluma da mu pomognu oko koncepta koji je poslije prerastao u pionirski poduhvat filmske umjetnosti.

Mjesto broj pet zauzeo je film "Gladijator" (2000), a poznato je da je reditelj filma Ridli Skot ponovo stvorio Koloseum za potrebe snimanja. Prvo su napravili malu verziju, a kroz magiju filma prepravili ga u nešto što bi sigurno moglo da parira onome kako je izgledao u najboljim danima.

Lista

Među filmovima koji su napravili revoluciju u sedmoj umjetnosti našli su se i "Matriks" (1999), "Priča o igračkama" (1995), "Park iz doba jure" (1992), "Terminator 2: Sudnji dan" (1991) i "Tron" (1982).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana