Počeo Filmski festival u Puli

Nezavisne.com
Počeo Filmski festival u Puli

Pula - Film "Imena višnje" reditelja Branka Šmidta otvorio je u nedjelju naveče 62. Pulski filmski festival u Areni.

Dvostruki oskarovac, producent Branko Lustig podizanjem festivalske zastave i zvanično je označio početak ovog prestižnog festivala.

Na festivalu će biti prikazano oko 130 filmova, podijeljenih u 12 programskih cjelina, a uz više od 20 stručnih događaja za filmske profesionalce, radionice, izložbe i muzičke nastupe, prvi put u 62-godišnjoj istoriji ima i dvije svjetske premijere - film "Pored mene" mladog reditelja Stevana Filipovića iz Srbije, te "Streetkids United II: The Girl From Rio ", u režiji Mari Kler.

Festivalski program obuhvata i selekciju "Kratka Pula" sa 16 naslova hrvatske produkcije nastalih u protekloj godini.

Za nagrade će se takmičiti i kratki filmovi autora iz Danske, Irske, Španije, Bugarske, Portugala, Mađarske, Poljske, Gruzije, Holandije…

Novitet 62. Pule, osim dvije svjetske premijere, jeste i to što će van konkurencije u Međunarodnom programu biti prikazan jedan serijal - "Utopija" Denisa Kelija.

Među novitetima je i program nazvan "Susjedi i prijatelji" koji je uveden kako bi se obezbijedila veća vidljivost filmova iz zemalja istorijski i geografski bliskih Hrvatskoj. Za te filmove je ustanovljena i istoimena nagrada, a odabrani su iz postojećih festivalskih programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana