Počeo 15. festival animiranog filma „Banjaluka 2023“

Branislav Predojević
Počeo 15. festival animiranog filma „Banjaluka 2023“

BANjALUKA-Izložbom strip radova slavnog zagrebačkog umjetnika Krešimira Zimonića od 18 časova i projekcijom kratkog animiranog filma „Otisci“ od 19 časova svečano je otvoren 15. Međunarodni festival animiranog filma „Banjaluka 2023“.

Nakon ceremonije otvaranja  i projekcije filma „Otisci“, prikazana je serija kratkih filmova „Animalci“, nastalih u kreativnim radionicama banjalučkih srednjoškolaca. Prvi je rezultat rada projekta koji provodi Asocijacija za vizuelne umjetnosti „FENIX ART“ (koja i organizuje Festival), a pod mentorstvom profesionalnog animatora Žane Forca u tehnici pijeska, a drugi je realizovan u organizaciji Društva animacije u Republici Srpskoj (DARES).

Na  samoj manifestaciji tokom narednih šest dana biće prikazano više od 140 animiranih filmova, od kojih se 64 nalaze u tri takmičarska programa.

Direktor festivala Goran Dujaković pomenuo je na otvaranju,  da će uz tradicionalni program takmičarskih filmova i brojnih retrospektiva majstora animacije festival ovaj put  ponuditi i neke nove sadržaje u vidu  programa studentskih filmova.

-Definitivno se Festival animiranog filma vraća na velika vrata i potrudili smo se da u sklopu sredstava koja smo dobili kao podršku od strane Audio-vizuelnog centra Republike Srpske i Grada Banjaluka priredimo što kvalitetniji program. Velika novina ovog festivala je uvođenje takmičarske kategorije Studentskog filma i to vrlo atraktivnog programa. Na neki način  program Studentskog filma jeste potvrda da je Festival uspio u svom osnovnom cilju, da postavi temelj animirane scene u Republici Srpskoj. Festival sam po sebi nema smislu, ako nismo kreirali publiku i stvaraoce, koji će se baviti animacijom u svim njenim vidovima a sudeći po uspješnom radu Smjera animiranog filma na Akademiji umjetnosti  u poslednjih 10 godina to smo u velikoj mjeri ostvarili - rekao je Dujaković.

U Velikom takmičarskom programu  prikazan je i jedan film iz Bosne i Hercegovine, „Šaptač“ u režiji i animaciji Mladena Đukića, profesora animiranog filma na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

„Zagreb film“ biće predstavljen programom "Životinje u filmovima Zagrebačke škole crtanog filma" koji priređuje Bajko Hromalić. U programu animiranih filmova sa životinjama - karakterima koji oblikuju radnju, biće prikazani filmovi kultnih animatora Zlatka Grgića, Borivoja Dovnikovića Borde, Zlatka Boureka, Pavaoa Štaltera i drugih.   Fakultet primenjenih umetnosti iz Beograda predstaviće se interesantnim presjekom studentske  animacije.

Na banjalučkom Festivalu će ove godine biti prikazan i izbor nagrađenih filmova sa prošlogodišnjeg „Multimost“ festa, te nekoliko filmova nastalih u Srbiji. Ove godine banjalučka publika će na Festivalu moći da prati i promociju najnovijnih strip izdanja „Devete dimenzije“ iz Banjaluke. Sve projekcije biće upriličene u Sinepleksu „Palas“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana