Počelo snimanje filma za djecu “Vasilija Prekrasna”: Bolno putovanje u odraslo doba

Branislav Predojević
Foto: D. Duckin

PROKUPLjE - “Vasilija Prekrasna” naziv je filma rađenog po scenariju Srbijanke Stanković, čije snimanje je prije nekoliko dana počelo u Prokuplju.

Film nastaje u produkciji film kluba “Prokuplje”, a produciraju ga i režiraju Žikica Jovanović, Ivica Vidanović i Vlastimir Stevanović.

Jovanović ističe da je filmu prethodilo nekoliko godina rada u pretprodukciji, kako bi se ostvarili vrhunski filmski standardi dostojni kvaliteta same priče.

- Posle par godina priprema počeli smo da snimamo dugo najavljivani film. Zadovoljstvo je veće, jer smo uspeli da to radimo po najvišim filmskim standardima što ova priča i zaslužuje - istakao Jovanović.

Djevojčica bez roditelja Vasilija vodi skroman, ali radostan život na selu, sa svojom voljenom bakom. Kada se seoska škola zatvori, Vasilija je prinuđena na novo poglavlje svog života, pohađanje gradske škole. Ova promjena za nju postaje bolno putovanje u odraslo doba, posebno kada otkrije dugo čuvanu tajnu o svojoj majci koja mijenja sve što je mislila da zna. Glavnu junakinju, djevojčicu Vasiliju, glumi Anđelija Filipović, a podršku joj pružaju Sonja Jauković, Tamara Aleksić, Marina Vodeničar, Kalina Kovačević i banjalučki glumac Zlatan Vidović. Na scenariju su radili Srbijanka Stanković i dramaturg Bogdan Španjević. Direktor fotografije je Filip Stojanović, scenografkinja je Nevena Marković, a kostimografkinja je Margareta Marinković.

Film “Vasilija Prekrasna”otvara niz društvenih tema kroz suptilnu, krajnje intimnu priču ispituje roditeljstvo, odrastanje, vršnjačko nasilje, odnos čovjeka i prirode i njegovog udaljavanja od iste.

Ova pitanja, u okviru dječijeg filma odnosno “coming of age” žanra, su još aktuelnija zbog opšteprisutnog premještanja djetinjstva sa “ulice” na društvene mreže.

Autori ističu da je riječ o izrazito festivalskom filmu, promišljene stilizacije, koji je ogoljen od viška dijaloga, ali i da istovremeno posjeduje izraženi potencijal bioskopske distribucije, naročito jer dolazi nakon uspješnih filmova za čitavu porodicu, kao što su “Leto kada sam naučila da letim” i “Vučije bobice”.

Film “Vasilija Prekrasna” biće sniman tokom avgusta na lokacijama u Prokuplju, Beogradu i selu Glasovik. To je inače, prvi dugometražni igrani film koji će biti snimljen u Prokuplju i okolini.

Podrška

Projekat za film “Vasilija Prekrasna” podržao je 2021. “Filmski centar Srbije”, grad Prokuplje i brojni drugi prijatelji. U obrazloženju FCS-ove komisije, istaknuta je emotivnost i aktuelnost teme.

- Scenario filma na izuzetno emotivan način opisuje borbu i optimizam devojčice koja se hrabro upušta u potragu za istinom o svojoj porodici. Suočena sa samoćom i nepravdom, neustrašivo se probija kroz život uprkos okolnostima koje joj retko kada idu naruku - piše u mišljenju komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana