Počelo snimanje filma o operskim velikanima iz Gradiške i Krajine

Rajko Vuković
Foto: Milan Pilipović

GRADIŠKA - Prve scene dokumentarnog filma o velikanima opere porijeklom iz Republike Srpske, prvenstveno iz Gradiške i okoline, snimljene su nedavno u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Osim Radmile Smiljanić i njenog oca Branka, po kojem Muzička škola u Gradišci nosi ime, te njenog sina Nikole Mijailovića, u filmu govore prvakinje Opere Snežanja Savičić Sekulić, Ivana Dragutinović Maričić, Nataša Jović Trivić te Dragan Stevović.

Producent i organizator ovog dokumentarnog projekta Bojan Vujinović kaže da su operski velikani postali neka vrsta kulturnih ambasadora Gradiške te da se radi o rasadniku velikih talenata i znamenitih ličnosti koje su umjele mijenjali svijet nabolje.

- Svi naši sagovornici koji su u Beogradu i Evropi časno su pronijeli ime rodnog kraja, i Republike Srpske, sa posebnim poštovanjem i uvažavanjem govorili su o dvojici operskih reditelja i pedagoga. To su,  prije svega, Mladen Sabljić iz Gradiške i Borislav Popović iz Donjih Podgradaca, ali i brojni drugi umjetnici s naših krajeva - rekao je Vujinović.

Muzički pedagog Branko Smiljanić, otac Radmile Smiljanić i učitelj Borislava Popovića, takođe je imao značajnu ulogu. On je prepoznao mnoge muzičke talente i poslao ih na školovanje. Istu ulogu nastavila je njegova kćerka Radmila. Oni su utemeljili tradiciju i doprinijeli da, godinama kasnije, iz Gradiške u Beograd, u svijet, stazama Radmile Smiljanić, Mladena Sabljića, Borislava Popovića, krenu nove generacije.

Snimanje je povjereno „Kozara filmu”, a publika će, po riječima Vujinovića, imati priliku da se upozna sa jedinstvenom i bogatom tradicijom muzike u ovom gradu.

- Ovaj film o operskim velikanima iz Gradiške, čija premijera će biti u septembru, povodom otvaranja obnovljene zgrade Muzičke škole, pokazuje da snaga umjetnosti može promijeniti svijet. Sjećanje na njih, na njihov talenat i posvećenost, treba da nas inspiriše da njegujemo i podržavamo umjetnost u svim njenim oblicima. Ovaj film će biti svojevrsni testament njihovom nasljeđu i doprinosu operskoj umjetnosti - smatra Vujinović. 

Takođe, on kaže da je ekipa okupljena oko filma spoj vrhunskih poznavalaca filma i istorije ovih krajeva, te da će ovaj projekat vrlo brzo biti spreman za postprodukciju.

- Snimanje će biti nastavljeno u Gradišci naredne sedmice, kada će o znamenitosti Gradiške, čiji su umjetnici obilježili zlatno doba beogradske operske scene, govoriti još nekoliko muzičara i muzičkih pedagoga. Režiju za film potpisuje Milan Pilipović, poznati i nagrađivani novinar, koji iza sebe ima na desetine dokumentarnih filmova koji nisu ostali nezapaženi. Vjerujemo da će tako biti i sa ovim projektom, a što se tiče samog naslova filma, za sada je radni naziv „Operski velikani iz Gradiške”, ali postoji mogućnost da to na kraju promijenimo u „Operski pjevači Krajine” - navodi Vujinović.

Grad Gradiška i Kulturni centar podržali su snimanje ovog dokumentarnog filma koji će publici pružiti uvid u život i djelo operskih velikana iz Gradiške.

DOAJENI

Među junacima filma su Mladen Sabljić,  operski reditelj, rođen u Gradišci 1923. godine,  Borislav Popović, dugogodišnji reditelj Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, rođen 1931. u Donjim Podgradcima, Radmila Smiljanić (sopran), prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, rođena u Banjaluci, a odrasla u Gradišci, i njen sin Nikola Mijailović, operski pjevač (bariton).

Potrebno je pomenuti da iz Republike Srpske dolaze i Miroslav Čangalović, operski pjevač rođen u Glamoču, Banjalučanka Nataša Jović, mecosopran i prvakinja Opere, sopran Dunja Simić iz Banjaluke, Mladen Prodan, izvanredni tenor iz Prijedora, njegova sugrađanka Nina Fuštar, dirigent u beogradskom Narodnom pozorištu, Snježana Savičić iz Gerzova kod Mrkonjić Grada i drugi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana