Počelo snimanje filma “Mraz” režisera Pavla Vučkovića: Detektivski triler sa mitološkom pozadinom

Branislav Predojević
Počelo snimanje filma “Mraz” režisera Pavla Vučkovića: Detektivski triler sa mitološkom pozadinom

BEOGRAD - Snimanje filma “Mraz” u režiji Pavla Vučkovića, koji nastaje u srpsko-makedonsko-crnogorskoj koprodukciji, počelo je ove sedmice u manastiru Pavlovac na Kosmaju.

Film nastaje u okrilju producentske kuće “Plan 9”, a u saradnji sa kućom “Film Distrikt” i podržan je od strane Filmskog centra Srbije. “Mraz” nastaje po scenariju i u režiji talentovanog srpskog reditelja Pavla Vučkovića, čiji je debitantski dugometražni film “Panama” premijeru imao na Kanskom festivalu 2015. godine gdje je osvojio i prestižnu nagradu “Kinofondejšn” za kratke igrane filmove “Beži, zeko, beži”(2003) i “Minus”(2007.)

Ovaj netipični policijski triler istražuje regionalnu kulturu, vjerovanja, hrišćansku tradiciju, sujeverje, ali i psihologiju karaktera kroz žanrovske elemente detektivskog filma, trilera i fantastike.

Glavna junakinja, detektivka Mirjana, odlazi u istočnu Srbiju kako bi ispitala misteriozni nestanak jedne djevojke. Njena policijska istraga vremenom prerasta u lično preispitivanje. Režiser filma kaže da je scenario “Mraza” nastao iz njegove želje da istraži stare mitove na novi način.

-”Mraz” je moderna verzija istočnosrpskog mita o zmaju koji uzima ljudski oblik i među ljudima pronalazi ljubavnika. Ovaj mit završava smrću zmaja, a ja sam ovo ubistvo zmaja osetio kao metaforično ubijanje mističnog i duhovnog dela ljudskog života. Kao i svaka bajka i “Mraz” objašnjava svet i naše iskustvo u njemu, daje nam priču o opasnostima neverovanja i nepostojanja mitova. Razlog zašto me ova tema i ideja zanimaju je mogućnost da žanrom detektivskog i fantastičnog filma ispričam priču o psihološkoj potrazi za duhovnim, da dočaram potragu u potisnutim delovima svesti i duboke mitološke prošlosti - rekao je Vučković i dodao da je to takva detektivska istraga koja ispituje naše zakone logike, naš odnos s prirodom, religijom, natprirodnim i vezu sa samim sobom.

Projekat filma “Mraz” podržan je na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova. Tom prilikom u obrazloženju komisije je, između ostalog, navedeno da u maniru hibridne matrice trilera i horora, autor vješto uspostavlja glavnu žanrovsku liniju, liniju detektivskog filma.

Film “Mraz” je regionalna koprodukcija u kojoj glumi plejada renomiranih regionalnih glumaca i mladih nada. Glavnu ulogu tumači makedonska glumca Kamka Tocinovski, koju smo nedavno imali prilike da gledamo u ostvarenjima “Preeksponirano” i “Kajmak”, a koja je nedavno odigrala važnu ulogu u još jednom srpskom filmu – “Kuća od blata” Nikole Petrovića. Planirano je da snimanje “Mraza” traje trideset dana na lokacijama u blizini Beograda, Negotina i Lepenskog vira.

Ekipa

U filmu osim Kamke Tocinovski glume crnogorski glumci Lara Dragović i Mirko Vlahović, kao i Vesna Trivalić, Jovo Maksić, Jovan Belobrković i banjalučki glumac Zlatan Vidović. Ključni Vučkovićevi saradnici su direktor fotografije Đorđe Arambašić, scenografkinja Livija Mikić, kostimografkinja Magdalena Klašnja, maskerka Jasmina Mina Lilić i snimatelj zvuka Igor Popovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana