Počelo odbrojavanje za Igru prestola

Cvija Mrkonjić
Počelo odbrojavanje za Igru prestola

Ljubitelji serije "Igra prestola" sa nestrpljenjem očekuju početak četvrte sezone koji je najavljen za 6. april, a posebno ih je obradovala vijest da će možda biti snimljen i istoimeni film.

Tvorac serije pisac Džordž R. R. Martin nagovijestio je da bi istoimena, veoma popularna serija - čija četvrta sezona na male ekrane stiže početom aprila, mogla da se završi kao film.

Martin je "Holivud riporteru" rekao da će sa razvojem priče možda biti potrebno "nešto sa budžetom za dugometražno ostvarenje".

- Sve zavisi koliko će serija trajati. Da li će ići sedam, osam ili 10 godina. Knjige postaju sve detaljnije i detaljnije. Mislim da će za finale biti potrebno nešto sa budžetom za film, npr. 100 miliona dolara za dva sata. Ti zmajevi postaju baš veliki, znate - rekao je pisac čiji je serijal na srpskom jeziku objavila "Laguna".

Martin je nagovijestio da bi po njegovom djelu "Tales of Dunk and Egg", koje je smješteno u vrijeme 90 godina prije dešavanja u "Igri prestola" takođe mogla da bude snimljena serija.

Četvrta sezona fantastičnog dramskog spektakla snimana je još prošlog ljeta, a obuhvata drugu polovinu treće knjige iz Martinovog ciklusa "Pjesma leda i vatre".

Na ekranizaciju čekaju još dva napisana Martinova romana ("Gozba vrana" i "Ples zmajeva"), a Martin piše i šestu knjigu ("Vjetrovi zime"). On planira ciklus da zaključi sedmim romanom pod nazivom "San o proljeću".

Adaptacija "Gozbe vrana" bila je nešto zahtjevniji zadatak nego što je bila adaptacija treće knjige "Oluja mačeva", koju većina fanova izdvaja kao najdraži roman iz Martinovog ciklusa, dok se četvrta knjiga smatra njegovim najslabijim nastavkom.

"Gozba vrana" uvodi nova lica pa je manje pažnje posvećeno omiljenom likovima - Tirionu, Deneris i Džonu. S obzirom na to da se događaji 4. i 5. knjige velikim dijelom preklapaju, serija će istovremeno pratiti obje kako bi se osigurala hronološka konzistentnost."

U četvrtoj sezoni serijala na ekrane će se vratiti neki stari likovi - Aliser Torne, Lisa Erin i Rordž. Oven Tejl u ulozi Alisera Torna posljednji put se pojavljivao u osmoj epizodi prve sezone.

- Riječ je o nemilosrdnom i grubom liku čija je prošlost ostavila teške posljedice na karakter. Rado ga glumim, a i neki od dijaloga su zaista fantastični - kazao je Tejl o svojoj ulozi.

U seriju se vraća i Endi Bekvit u ulozi Rordža, koji se pojavljivao u drugoj sezoni, a najavljen je povratak i Kejt Diki (Lisa Erin) i Denijel Portman (Pod Pajn).

Detalji

- Zbog budžeta i vremena trajanja same epizode, nemoguće je obraditi svaki detalj radnje ili svakih nekoliko minuta skakati na tridesetak različitih likova koji se nalaze na različitim mjestima. To je zamka u koju je lako moguće upasti i mi ćemo se potruditi da je izbjegnemo - rekao je producent serije Dejvid Beniof.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana