Počeli “Dani ruskog filma”

Srna
Počeli “Dani ruskog filma”

BRATUNAC - Projekcijom filma “Led dva” snimljenim 2020. godine, autora Žora Križovnikova večeras je u Bratuncu počela peta kulturna manifestacija “Dani ruskog filma”.

Večeras, zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja posjetilaca, više od stotinu zainteresovanih nije moglo prisustvovati projekciji filma.

Direktor bratunačkog Doma kulture Radovan Petković rekao je Srni da, zbog epidemiološke situacije, projekcijama može prisustvovati maksimalno 50 gledalaca koji moraju nositi maske i biti dovoljno udaljeni jedan od drugog.

On kaže da se neće naplaćivati ulaznice za projekcije tokom manifestacije.

Prema Petkovićevim riječima, manifestacija će ove godine trajati kraće i imaće manje sadržaja nego prethodnih godina zbog poštovanja mjera zaštite od širenja virusa korona.

“Krećemo obazrivo sa organizovanjem kulturnih sadržaja nakon skoro godinu dana pauze. Cilj nam je oživljavanje kulturnog života i da bratunačkoj publici priredimo neke kulturne sadržaje, uz mjere maksimalnog opreza”, objašnjava Petković.

On kaže da je, zbog epidemioloških mjera, izostalo svečano otvaranje manifestacije, kao i glumačke radionice, izložbe i još neki prateći sadržaji.

“Ove godine ćemo za četiri večeri prikazati četiri igrana filma u okviru ovih skraćenih žDana ruskog filmaž”, precizirao je Petković napominjući da je prethodnih godina manifestacija trajala sedam dana.

Srednjoškolka Teodora Stanišić rekla je Srni da je raduje što je nakon godinu dana pauze, organizovan ovaj kulturni događaj i izrazila nadu da će oživjeti kulturni život u ovom mjestu.

Ona je istakla da nije isti doživljaj gledati film u bioskopu i na televiziji ili računaru i da su se mladi zaželjeli kulturnih sadržaja.

Pjesnikinja Milojka Živanović rekla je da joj je drago što se ponovo organizuju kulturne manifestacije i počinju kulturna događanja u Bratuncu.

“Zanima me ruska kultura uopšte, a posebno njihova kinematografija i srećna sam što imamo priliku da u našem gradiću vidimo nekoliko ruskih filmova nakon dugog kulturnog posta zbog pandemije”, istakla je Živanovićeva.

Sutra, drugog dana festivala, biće prikazan film “Ne boli me” Alekseja Balabanova, a u srijedu, 3. februara, film “Piter FM” rediteljke Oksane Bučkove.

Dani ruskog filma biće završeni u četvrtak, 4. februara, projekcijom filma “Status slobodan” reditelja Pavela Ruminova.

Organizator ove kulturne manifestacije je Dom kulture Bratunac u saradnji sa Ambasadom Rusije u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana