Pobjednik festivala “Sandens”, imigrantski triler film “Nanny"

B. P.
Pobjednik festivala “Sandens”, imigrantski triler film “Nanny"

Film “Nanny”, triler o imigrantkinji bez dokumenata koja radi za bogatu njujoršku porodicu osvojio je glavnu nagradu na filmskom festivalu “Sandens”.

Debitantski film režiserke Nikjatu Jusu prikazuje žrtve koje senegalska dadilja Ajša trpi nakon što je napustila svoju zemlju i malog sina kako bi izgradila novi život za njih oboje.

- U Americi nismo vidjeli dovoljno filmova koji istinski odražavaju nesrazmjeran nivo sudbine crnih žena, domaćica koje održavaju ovu zemlju na površini. Htjela sam u fokus staviti žene koje su obično na periferiji priča drugih žena - rekla je Jusu,Amerikanka čija je porodica porijeklom iz Sijera Leonea.

Nije još poznat datum premijere filma koji ima elemente horora i afričkog folklora i bavi se rasnim pitanjima i majčinstvom.

Festivalsku nagradu za najbolji dokumentarni film odnio je film “The Exiles” režiserke Kristina Čoj, u kojem prati tri prognana kineska disidenta nakon gušenja protesta na kineskom trgu Tijanmen 1989. godine.

Specijalnu nagradu publike za najbolju dramu osvojio je film “Cha Cha Real Smoth”, sa Dakotom Džonson u glavnoj ulozi starije, zaručene žene koja se upušta u ljubavnu vezu sa studentom kojega glumi scenarist i redatelj Koper Rajf, a film je kupio “Apple TV+”, tokom festivala za 15 miliona dolara.

Festival koji je osnovao Robert Redford i koji slavi nezavisnu kinematografiju održava se virtuelno već drugu godinu, zbog pandemije virusa korona u SAD-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana