Pet knjiga koje mogu pomoći u najtežim trenucima

G.S.
Pet knjiga koje mogu pomoći u najtežim trenucima

Ovo nisu self-help knjige ali jesu knjige koje su mnogima pomogle u najtežim trenucima.

Prema potralu buro247.rs uglavnom su zbirke – kratkih priča, eseja ili asocijacija.

Svako djelo je ljekovito na svoj način i podsjeća na razgovor sa nekim mudrim i empatičnim prijateljem, koji vas razumije, poistovjećuje se ali se ne nameće.

Na kraju dana, to jeste dobra knjiga: ona koja te podsjeti da nisi sam. I da je svijet mnogo veći od tebe.

Too Much and Not the Mood – Durga Chew-Bose

Knjige mentalno zdravlje 2

Inspirisano rečenicom Virginie Woolf iz knjige A Writer’s Diary iz 1931. godine, Too Much and Not the Mood je autorkin pokušaj da napiše seriju eseja isključivo za sebe, a ne za čitaoca. Rezultat toga je zbirka eseja koja prodire u kolektivnu svijest na način na koji ona očigledno nije mogla ni da zamisli, od pop kulturoloških trenutaka koji su nam podvjesno formirali identitet do razmišljanja o onim najvećim (i nedokučivim) temama – porodici, kreativnom izražavanju, smrti.

Tiny Beatyful Things – Cheryl Strayed

Knjige mentalno zdravlje 1

Tiny Beautiful Things je knjiga sačinjena od savjetodavnih tekstova koje potpisuje takozvana Sugar, iliti spisateljica Cheryr Strayed. Godinama je pod pseudonimom odgovarala na tuđe dileme, pitanja, zavrzlame (veće i manje), a kroz odgovore je otkrivala dijelove svog života. Utkano kroz svako pitanje i odgovor je ogromna toplina i ljudskost koja nadvladava svaku nedoumicu.  

U jesen – Karl Uve Knausgor

Knjige mentalno zdravlje 3

U jesen je došla u pravom trenutku. U pitanju je prvi od četiri toma svojevrsne lične enciklopedije, koje autor piše svojoj ćerki. Kroz najrazličitije opservacije o prirodi i svakodnevnim predmetima, njegov kvartet posvećen godišnjim dobama je vrsta meditacije – umiriće vas u trenutku.

Proširenje područja borbe – Mišel Uelbek

Knjiga mentalno zdravlje 4

Kratka je knjiga, ima samo 144 strana, ali precizno opisuje bitku sa mentalnim zdravljem i kretanje kroz svakodnevni život tokom borbe sa depresijom. Najviše mi je ostavilo utisak to što kraj nije klasičan happy end, već suptilan nagoviještaj da će stvari krenuti na bolje – a to je nekada sasvim dovoljno.

Dress Your Family in Corduroy and Denim – David Sedaris Knjige mentalno zdravlje 5

Kažu da je smijeh lekovit, a uz Davida Sedarisa je smeh obavezan. Kroz zbirku kratkih priča o onim atipičnim detaljima koji čine svaku porodicu to što jeste, ova knjiga je ljekovita, dirljiva i nateraće vas da smijenjujete suze i smijeh iz strane u stranu. Krajnje katarzično.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana