Pedru Almodovaru Nagrada za doprinos svjetskom filmu

Tanjug
Pedru Almodovaru Nagrada za doprinos svjetskom filmu

Evropska filmska akademija dodijelila je slavnom španskom reditelju Pedru Almodovaru Nagradu za doprinos svjetskom filmu.

Almodovaru je priznanje dodijeljeno za njegov "izuzetan rad", navedeno je u saopštenju EFA-e.

Priznati sineasta je tim povodom izjavio da je vrlo zahvalan na nagradi. "Od svog osnivanja Evropska filmska akademija bila je vrlo darežljiva prema meni i mojim najbližim saradnicima i sa njima dijelim zadovoljstvo zbog ove nagrade", dodao je on.

EFA podseća da su Almodovarovi rani filmovi bili "svjedoci nove španske demokratije".

Godine 1980. snimio je film "Pepi, Luci, Bom", bez budžeta sa svojim saradnicima, koji su svi bili početnici osim Karmen Maure, da bi šest godina kasnije sa bratom Agustinom osnovao produkcijsku kuću "El Deseo S.A.".

Film "Žene na ivici nervnog sloma" (1988) donio mu je internacionalno priznanje i nagradu za najboljeg mladog autora (Best Džoung Film anjard) na dodeli Evropskih filmskih nagrada.

Usledili su "Visoke potpetice", "Živo meso", "Sve o mojoj majci", "Prekinuti zagrljaji"...

Almodovar je osvojio gotovo sva priznanja u oblasti filma i njegova ostvarenja su imala značajnu ulogu u izgradnji slike koju svetska javnost ima ne samo o španskoj, već i cjelokupnoj evropskoj kinematografiji, navedeno je u saopštenju EFA-e.

Slavni režiser biće počani gost na 26. dodjeli Evropskih filmskih nagrada, 7. decembra u Berlinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana