"Park iz doba Jure" premijerno objavljen prije trideset godina VIDEO

Branislav Predojević
"Park iz doba Jure" premijerno objavljen prije trideset godina VIDEO

LOS ANĐELES - Prije tačno 30 godina slavni Stiven Spilberg pustio je u bioskope svoju ekranizaciju romana Majkla Kričona "Park iz doba Jure" i u spektakularnom stilu vratio dinosauruse u život 65 miliona godina nakon njihovog izumiranja.

Čuveni majstor pljačkanja bioskopskih blagajni kao dijete bio je po opčinjen dinosaurusima i to je demonstrirao u biografskom filmu "Fablemanovi", gdje kao školarac skuplja njihove figurice od livenog gvožđa i koristi ih u glavnim ulogama u dječjim amaterskim filmovima.

- Više su me zanimali dinosaurusi u "King Kongu" nego sam King Kong, ali nikad nisam znao kako da svu svoju ljubav prema paleontologiji pretočim u priču sve dok nije došao Majkl Kričon i napisao svoju knjigu - rekao je Spilberg.

Pomenuta knjiga bila je "Park iz doba Jure", koju je Spilberg uz pomoć "Juniverzala" otkupio i adaptirao 1993. u uzbudljivu avanturu i jedan od filmova s ​​najvećom zaradom svih vremena, da ne spominjemo revolucionarno tehnološko dostignuće filma koje je promijenilo specijalne efekte i sedmu umjetnost uvelo na velika vrata u digitalnu eru. S kreativne strane, njegova struktura i pristup su mjerilo za mnoge moderne blokbastere, dok je njegov uspjeh iznjedrio veliku franšizu od šest filmova, tematske parkove, video-igre i brend igračaka i slične marketinške robe stvorivši komercijalni cunami koji traje sve do danas. U doba kada se Spilberg upustio u poduhvat, bio je velika režiserska i producentska zvijezda sa nekoliko ogromnih hitova iza sebe, snažnom podrškom publike i solidnim respektom kritike, a nakon "Parka" on je postao sila za sebe unutar Holivuda i autor koji može raditi šta želi.

Bazirajući priču na klasičnim postulatima avanturističkog film: egzotična sredina - mala grupa u opasnosti - misteriozna prijetnja, on je uz pomoć revolucionarne tehnike rada i korišćenja animatronske tehnike i upotrebe CGI tehnologije te vrhunske glumačke ekipe stvorio magično iskustvo u kojem je uživalo više generacija publike. Od napetog scenarija Majkla Kričona i Dejvida Kipa, preko Spilbergovih zadivljujućih vizuala i uvjerljivog ansambla koji uključuje Sema Nila, Džefa Goldbluma i Lauru Dern do sjajne muzike Džona Vilijamsa, sve je sklopljeno u fantastičnu cjelinu, koja je napala sva čula i emocije publike.

Radnja filma smještena je na izmišljeno ostrvo Isla Nublar, u blizini pacifičke obale Centralne Amerike u blizini Kostarike, gdje su bogati biznismen po imenu Džon Hamond (Dejvid Atenboro) i tim genetskih naučnika stvorili park nestalih dinosaurusa. Kada pohlepa pojedinca i industrijska sabotaža dovedu do katastrofalnog gašenja elektroenergetskih objekata u parku i bezbjednosnih mjera opreza, mala grupa posjetilaca, sačinjena od naučnika i Hamondovih unuka, bori se da preživi i pobjegne sa ostrva koje nakon nesreće funkcioniše na praistorijskom principu predatora i plijena.

Snimanje u Kaliforniji i na Havajima trajalo je od avgusta do novembra 1992. godine, a postprodukcija je trajala do maja 1993. pod nadzorom Spilberga u Poljskoj, dok je snimao "Šindlerovu listu". Dinosaurusi su stvoreni revolucionarnim kompjuterski generisanim slikama i sa animatroničkim dinosaurusima u prirodnoj veličini, koje je napravio tim Stena Vinstona i to su bile glavne zvijezde filma, o čemu Spilberg nije imao dileme.

- To su bile glavne zvijezde filma, dinosaurusi. A da to nije uspjelo, ništa u vezi sa filmom ne bi uspjelo. Kada sam vidio probne snimke, posljednji put mi je tako pala vilica kada mi je Džordž Lukas pokazao snimak imperijalne krstarice u "Ratovima zvijezda" - rekao je Spilberg.

Režiser je bio uvjeren u isplativost, a film popraćen neviđenom marketinškom kampanjom vrijednom 65 miliona dolara.

Film je premijerno prikazan 9. juna 1993, a objavljen u bioskopima 11. juna u Sjedinjenim Državama. Zaradio je više od 914 miliona dolara širom svijeta u svojoj originalnoj distribuciji. Osvojio je više od 20 nagrada, uključujući tri "Oskara" za svoja tehnička dostignuća u vizuelnim efektima i dizajnu zvuka.

Paket

Povodom proslave 30 godina od premijere biće objavljena luksuzna 4K ultra HD kolekcija "Parka iz doba jure" u čeličnoj kutiji. Ova kolekcija sa dvostrukim diskovima sadrži restauriranu 4K rezoluciju originalne filmske trake, kolekcionarsku knjižicu od 44 stranice sa detaljima o nasljeđu filma, umjetničke replike scena iz filma, kao i kartice koje se koriste za zvučno oglašavanje dinosaurusa iz filma i izbačene scene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana