Pala prva klapa za “Mliječni put”

Ratomir Mijanović
Pala prva klapa za “Mliječni put”

Trebinje - Snimanje filma radnog naslova “Na mliječnom putu” u režiji Emira Kusturice počelo je danas, a prva klapa pala je na području srednjovjekovnog grada Klobuka.

Iako je bilo najavljeno da će početak snimanja biti na Mokroj Gori, plan snimanja je promijenjen iz tehničkih razloga, a filmska ekipa, predvođena dobitnikom dvije kanske “Zlatne palme”, danas je snimala na Klobuku.

Kako su nam rekli na snimanju, poslije Klobuka filmska ekipa će se preseliti na područje Etno-sela Uvjeća u blizini Trebinja.

Planirano je i snimanje određenih scena na području samog grada, na gradskoj pijaci i ispred Sabornog hrama u Trebinju.

Film će se snimati u tri etape: prvi dio u junu, drugi u julu, a zatim u kontinuitetu od avgusta do kraja oktobra.

Očekuje se i dolazak slavne italijanske glumice Monike Beluči, koja će u filmu igrati glavnu žensku ulogu.

Beluči će tokom snimanja filma biti smještena u Trebinju i kako je rekao Emir Kusturica, nije imala nikakve posebne zahtjeve u odnosu na ostale glumce. Dolazak Monike Beluči očekuje se krajem jula.

Uz slavnu glumicu, veću ulogu u filmu imaće srpska glumica Sloboda Mićalović, dok Kusturica igra glavnu mušku ulogu.

- Mićalovićeva ima divnu ulogu - glumi ženu zaljubljenu u mene - rekao je Kusturica i pojasnio da je ona u filmu sestra ratnog plaćenika.

Najavio je da će premijera filma biti na Međunarodnom filmskom festivalu Kanu, u maju sljedeće godine.

- Tematski, film je podijeljen u tri dijela - priču o zmiji, zatim priču o ljubavi i priču o monaštvu. Film će govoriti o svevremenskoj temi - temi dobrote, odnosno o tome da, ako ne bude dobrote, jednog dana neće imati šta da okreće Zemljinu osu - rekao je Kusturica.

Što se finansiranja filma tiče, riječ je o meksičkoj produkciji i nijedna marka nije utrošena iz budžeta Republike Srpske ili Srbije, potvrdio je Kusturica.

Slavni režiser je ranije rekao da snimanje filma “Na mliječnom putu” predstavlja njegov povratak filmskoj umjetnosti i da mu je to  najzahtjevniji film u umjetničkoj karijeri.

U filmu će se pojaviti i veći broj statista odabranih na kastingu koji je nedavno održan u Trebinju.

Lokacije

Osim u Klobuku i Trebinju, film će biti sniman na još nekoliko lokacija u Hercegovini. Riječ je o u Kravicama kod Čapljine, dijelu Popovog polja, kao i selu Uvjeća, gdje je Emir Kusturica ranije snimio dio priče o monahu i kamenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana