Otkriveni detalji novog “Avatara”: Pandorin svijet vatre, nasilja i emocija

Branislav Predojević
Otkriveni detalji novog “Avatara”: Pandorin svijet vatre, nasilja i emocija

LOS ANĐELES - Slavni režiser Džejms Kameron otkrio je da će se treći film njegovog blokbaster serijala “Avatar” zvati “Vatra i pepeo”.

Kameron i zvijezde njegovog naučnofantastičnog serijala Zoi Saldana i Sem Vortington posjetili su “Diznijevu” konvenciju “D23 Ekspo”, koja se održava u gradu Anhajmu u Kaliforniji. Tokom izlaganja Kameron nije pokazao inserte iz predstojećeg filma, ali je ukratko ispričao o čemu se radi u filmu “Avatar: Vatra i pepeo” i šta publika može da očekuje.

- Vidjećete mnogo više dijelova Pandore koje nikada prije niste vidjeli i cijela priča postaje još emocionalnija. Ulazimo u zaista izazovno područje za sve likove koje poznajete i volite - rekao je Kameron. Čuveni filmadžija, zaslužan za tri od četiri najkomercijalnija filma svih vremena, istovremeno je radio na filmovima “Avatar: Put vode” iz 2022. godine i “Avatar: Vatra i pepeo”, koji stiže do kraja sljedeće godine.

Takođe, reditelj je otkrio da su dva nastavka prvobitno trebalo da budu jedan film, ali tokom pretprodukcije shvatili su da je previše materijala i odlučili da ga podijele na dva dijela.

Film “Avatar: Put vode” je nastavak “Avatara” iz 2009. godine, najuspješnijeg filma svih vremena. Oba filma bila su blokbasteri i zaradili su više od dvije milijarde dolara u bioskopima. Scenario za filmove napisali su Kameron, Rik Jafa i Amanda Silver, a drugi dio serijala pratio je Džejka Salija (Vortington) i Nejtiri (Saldana) te njihovu porodicu s kojom su odlučili da napuste svoj stari dom i presele se u klan Metkajina koji živi na jednom ostrvu planete Pandore.

Na ovaj potez su se odlučili nakon što se u njihove živote vratio stari neprijatelj koji predstavlja opasnost za cijelu planetu. Radnja filma “Vatra i pepeo” se odvija neposredno nakon završetka prošlog filma i prikazaće susret porodice Sali i ratobornog klana poznatog kao Narod pepela, koji predvodi poglavica Varang. Ovaj narod živi na vulkanskom području Pandore i skloniji je nasilju i borbama za moć.

- Pojavljuju se novi likovi. Mislim da će vam se jedan od njih svidjeti ili ćete voljeti da ga mrzite - izjavio je Kameron.

U novom nastavku “Avatara” glumačkoj postavi pridružuju se Una Čaplin, Dejvid Tevlis i Mišel Jeo. Staru ekipu, koja će ponoviti svoje uloge, čine Vortington, Saldana, Sigurni Viver, Stefan Lang, Kejt Vinslet, Klif Kertis, Britain Dalton, Džek Čempion, Triniti Jo-Li Blis, Bejli Bas, Džoel Dejvid Mur, Edi Falko i Dilep Rao. Premijera filma zakazana je za 19. decembar 2025. godine.

Landau

Kameron je producirao sve filmove “Avatar” sa svojim dugogodišnjim kreativnim partnerom Džonom Landauom, koji je preminuo u julu od raka u 63. godini.

Kameron je priznao da je jedan dio njega otišao smrću stalnog saradnika.

- Njegovo nasljeđe nisu samo filmovi koje je producirao već i lični primjer koji je dao. Proizveo je sjajne filmove, ne posjedujući moć, već šireći toplinu i radost stvaranja bioskopa. On nas je sve inspirisao da budemo i da dajemo sve od sebe, svaki dan. Izgubio sam dragog prijatelja i najbližeg saradnika od 31 godine. Dio mene je otkinut - rekao je režiser.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana