Oskarovac Oliver Stoun stigao u Sarajevo

klix.ba
Oskarovac Oliver Stoun stigao u Sarajevo

Sarajevo - Istaknuti američki reditelj, scenarist i trostruki dobitnik Oskara Oliver Stoun sletio je u popodnevnim satima na Međunarodni aerodrom Sarajevo gdje su ga dočekali Miro Purivatra i ekipa Sarajevo Film Festivala.

Stoun, koji je jedna od najvećih zvijezda ovogodišnjeg SFF-a, nije davao izjave za medije prilikom prolaska kroz terminal sarajevskog aerodroma.

Festivalskoj publici obratiće se u 20:30 za vrijeme ceremonije uručivanja nagrade Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Najveće priznanje Sarajevo Film Festivala Stounu biće uručeno na Ljetnom kinu Raiffaisen gdje će večeras biti prikazan film "Pravo vrijeme" čiju režiju potpisuje dvojac, braća Džoš i Beni Safdi.

Prije toga, Stounu će prošetati crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo.

Stoun je napisao i režirao više od 20 dugometražnih filmova, a njegov opus uključuje neke od najuticajnijih, kultnih naslova koji su obilježili protekle decenije.

Njegovi su filmovi osvajali pažnju brojne međunarodne publike i imali su značajan kulturni utjecaj.

Stoun je kreator ili sukreator poznatih filmova kao što su "Midnight Express " za kojeg je dobio Oscara, "Platoon" - jedne od najvećih ratnih drama 20. vijeka koji je također osvojio Oskara,

"Wall Street ", "JFK" u kojem obrađuje ideju zavjere vezane za ubistvo Kenedija i nedavno snimljeni "Snouden"

U skorije vrijeme je snimio monumentalnu, dvanaestosatnu TV seriju "Neispričana istorija Sjedinjenih Američkih Država" (Showtime, 2012.) o uvriježenoj, trijumfalističkoj interpretaciji američke istorije i četverodijelnom razgovoru s ruskim predsjednikom "Intervju s Putinom" (Showtime, 2017.).

Prethodni dobitnici nagrade Srce Sarajeva Sarajevo Film Festivala su, između ostalih, Anđelina Džolie, Rober de Niro, Benikoo Del Toro, Gael Garsijaa Bernal, Stive Bušemi i istaknuti i međunarodno priznati i nagrađivani reditelji Atom Egoyan, Jafar Panahi, Majk Leg, Béla Tarr i Danis Tanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana