Oproštaj od velemajstora porodične televizije

Branislav Predojević
Oproštaj od velemajstora porodične televizije

VLASOTINAC - Legendarni scenarista Siniša Pavić preminuo je u 92. godini života u svom domu u Vlasotincu.

Pavić je bio najplodotvorniji TV autor u bivšoj Jugoslaviji i jedan od najgledanijih pisaca u domaćoj TV produkciji, čiji su junaci bili i ostali simbol televizijskog pripovijedanja.

Pisao je scenarija za neke od najpoznatijih domaćih serija, poput "Boljeg života", "Pozorišta u kući", "Otpisanih", "Vrućeg vetra", ali i scenarije za filmove "Tesna koža" i "Laf u srcu", koji su bili bestseleri u jugoslovenskim bioskopima.

Pavić je rođen 1933. godine u Sinju, a sa pet godina doselio se u Beograd. Po zanimanju je bio sudija, završio je Pravni fakultet u Beogradu. 1963. godine objavio je svoj prvi roman, ljubavnu priču "Višnja na Tašmajdanu". Poslije velikog uspjeha knjiga je pretočena u film, u režiji Stoleta Jankovića, sa petnaestogodišnjom Nedom Arnerić u glavnoj ulozi. Njegov drugi roman "Vruć vjetar" (1980) adaptiran je za istoimenu TV seriju, koja je prikazivana i u Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Austriji, a u nekim zemljama proglašena je za najbolju TV seriju ikada prikazanu.

Na TV Beograd prvi put se pojavio 1971. godine s poznatom serijom "Diplomci". Scenarista je čuvenih serijala "Otpisani" (prvih trinaest epizoda), "Pozorište u kući" (dvadeset sedam epizoda) i drugih.

Čuvenom serijom "Bolji život" krajem osamdesetih počinje i era Pavićevih cjelovečernjih serija, sa više desetina epizoda, emitovanih po nekoliko godina, u čijem centru zbivanja je najčešće jedna porodica.

Serije "Srećni ljudi", "Porodično blago", "Stižu dolari", "Bela lađa"… postali su sinonim za TV produkciju na srpskom jeziku. U jednom intervju, sam Pavić je rekao da je tekst za "Bolji život" njegova životna i karijerna prekretnica.

- Sa "Boljim životom" sve se promenilo. Ta serija bila je prekretnica i u mom radu i u načinu na koji je do tada radila televizija. Jedan novinar je na kraju napisao: "Bolji život" je izmenio vizuru TV gledalaca. A na početku bio je samo novi urednik Vojkan Milenković, ambiciozan do te mere da je iziritirao sve na televiziji i oko nje. Pozvao me je, stao pred mene mirno u svojoj kancelariji, rekao da je kao student gledao "Diplomce" i da želi da napišem seriju od 52 epizode. Bilo je mnogo problema, osporavanja, uvreda, zakulisnih radnji, ali na kraju gledanost je presudila. "Bolji život" je bio i ostao pojam hita na televiziji - rekao je Pavić.

Siniša je napisao četrnaest istorijskih TV drama: "Poslednji čin", "Vreme zločina", "Čovek koji je bombardovao Beograd", "Misija majora Atertona" i drugih, kao i dramskih serija "Španac" i "Banjica". Pisao je i pozorišne predstave, romane i filmske scenarije. Posljednja serija koju je snimio "Junaci našeg doba" premijerno je emitovana od 2019. do 2021. godine.

Serije

Iako su mnogi kopirali njegov stil, niko ga nije uspio nadmašiti, ne samo zbog promjene u svijetu televiziji, već i zbog jedinstvene vještine da osjeti puls publike.

- Gotovo sve moje serije ušle su u kolektivno pamćenje gledalaca. I to ne samo jedne generacije. Kao da je taj izmaštani svet stvarno postojao. Mi smo ga stvorili. Ne ja sam. Stvorili smo ga svi zajedno. Pre nas to nije postojalo. Možda će ostati da postoji posle nas. Kad nas više ne bude, živeće: Ema Popadić i njen Giga, Šurda i Vesna, Neša i Peša, Tintoreto i Malina, Aranđel i Riska... I deda Trajko sa svojim zakopanim blagom - rekao je Pavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana