Omaž legendama sedme umjetnosti

Aleksandra Madžar
Omaž legendama sedme umjetnosti

Pale - Na programu “Filmskog kampusa” studenti će imati priliku da slušaju predavanja stručnjaka iz svijeta filma, a program počinje predavanjem poznatog reditelja, teoretičara i istoričara filma Marka Babca “Vizuelna priroda filma”.

Sutrašnji program najavio je direktor Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević i dodao da poslije ovog predavanja slijede izlaganja kompozitora Zorana Hristića sa temom “Muzika i film” i Božidara Marijanovića, koji će govoriti o vrlo interesantnoj temi “Aleksandar Karađorđević na filmu.”

- Priliku da pokažu svoje studentske radove imaće i studenti banjalučke Akademije umjetnosti, a uveče se program nastavlja u galeriji “G3”, kada će biti održan omaž značajnim filmskim stvaraocima - kazao je Pandurević.

Naglasio je da će prisutni imati priliku da čuju sve o osnivaču “Srna filma” i začetniku Kinoteke Republike Srpske Miodragu Tarani, čije će ime višestruko ostati zapamćeno u kinematografiji Srpske.

- Drugi dio programa posvećen je Dinku Tucakoviću, dok će treći dio programa biti u čast Nikole Majdaka - istakao je Pandurević.

“Filmski kampus” otvorio je sinoć glumac Tihomir Stanić u Kulturnom centru Pale, koji je mnogobrojnim posjetiocima predstavio film “Falsifikator” Gorana Markovića, u kojem tumači naslovnu ulogu.

To je bila i paljanska premijera ovog filma.

- Moram priznati da je publika bila oduševljena filmom, a Tihomir Stanić je studenima održao predavanje “Prednosti i mane koprodukcije” - rekao je Pandurević.

U realizaciji programa posvećenog filmskoj umjetnosti u Filmskom arhivu Kinoteke učestvuju studenti i profesori iz Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Pala i Beograda, kao i istaknuti filmski umjetnici, istoričari filma, filmski kritičari i arhivisti.

Pandurević je podsjetio da su učesnici “Filmskog kampusa” studenti kamere, režije, montaže i dramaturgije na Akademiji umjetnosti Banjaluka, kao i studenti Katedre za opštu književnost i teatrologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kojima je ovo  prilika da, slušajući izuzetne filmske stručnjake, obogate svoje znanje i steknu nova iskustva.

- Takođe učestvuju i studenti Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, grupa učenika završnih razreda Srednjoškolskog centra Pale i drugi ljubitelji filma - rekao je Pandurević i podsjetio da će “Filmski kampus” trajati do 29. juna.

Presjek

- Upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović dao je presjek srpske kinematografije, od njenih početaka 1896. do 1945. godine, dok je direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović govorio o autorima i filmovima takozvanog crnog talasa, koji su svojevremeno bili zabranjeni, a danas se svrstavaju u sam vrh srpske i jugoslovenske kinematografije - kazao je Milovan Pandurević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana