Ojelovo prvi tamnoputi Bond

Agencije
Ojelovo prvi tamnoputi Bond

Los Anđeles - Dejvid Ojelovo postao je prvi tamnoputi glumac koji tumači lik najpoznatijeg tajnog agenta na svijetu Džejmsa Bonda u audio-knjizi.

Nakon što je igrao Martina Lutera Kinga u filmu "Selma", Ojelovo će oslikati lik agenta 007 i drugih likova u novom romanu Entonija Horovica o Džejmsu Bondu. 

- Zvanično sam jedina osoba na planeti koja s pravom može da kaže "Ja sam novi Džejms Bond". Samo izgovaranje tog imena je ekvivalent čuvenoj replici "biti, ili ne biti" - rekao je on. 

On već ima iskustva u tumačenju uloga specijalnih agenata, budući da je igrao Denija Hantera iz MI5 u BBC drami "Spooks". 

Ipak, Ojelovo kaže da je i još jedan britanski glumac, Idris Elba, sazreo za ulogu Bonda na filmskom platnu. 

- Elba koji se proslavio u čuvenoj seriji "The Wire" je titan na ekranu. Ima sve kvalitete koje treba da ima Džejms Bond - rekao je Ojelovo. 

- Pošto filmovi i televizija utiču na kulturu, crni Bond bio bi mnogo više od zabave - mišljenja je ovaj glumac. 

Ojelovo se pojavio i kao Henri Šesti u Kraljevskoj Šekspirovoj trupi, što su mnogi kritikovali zbog boje njegove kože. 
- Neko je rekao da ćemo biti predmet podsmijeha, ako dozvolimo crnim ljudima da igraju engleske kraljeve, kada engleski kraljevi nikad nisu bili crni. Ipak, ja nikad nisam vidio da Egipćanka igra Kleopatru - rekao je Ojelovo.

On smatra da britanska televizija ignoriše "pravu" istoriju time što u svojim kostimiranim dramama nikada ne angažuje crnce.

- Gotovo nikada nema crnih glumaca u tim ostvarenjima, iako smo mi crnci na ovim obalama prisutni već nekoliko stotina godina - napomenuo je on.

U razgovoru za Radio Tajms, 38-godišnji glumac, koji je od 2007. "na radu" u SAD, rekao je da je otišao iz Velike Britanije jer je bio frustriran pomanjkanjem uloga za crnce. On je naveo da je bio primoran da ode u Ameriku kako bi nastavio da gradi karijeru i dodao da su mnogi talentovani crni glumci to isto morali da učine.

- To je frustrirajuće jer ne bi trebalo da bude tako - istakao je Ojelovo, koji u filmu Ave DuVernej igra američkog borca za crnačka prava Martina Lutera Kinga.

Reagujući na kritike upućene članovima Američke filmske akademije što za ovu ulogu nije nominovan za Oskara, Ojelovo je rekao da su "crnci rijetko slavljeni za ono što stvarno jesu".

Novi film

Dejvida Ojelova će publika uskoro moći gledati u još jednom zanimljivom filmskom ostvarenju. Riječ je o filmu "Captine" u kojem Ojelovo glumi osuđivanog silovatelja Brajana Nikolasa, koji uspijeva da pobjegne od policije i za taoca uzme mladu majku, koju u ovom filmskom ostvarenju tumači glumica Kejt Mara. Radnja filma, koji je režirao Džeri Džejmson je bazirana na istinitim događajima opisanim u knjizi "An Unlikely Angel ". Premijera je zakazana za 18. septembar ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana