Održana banjalučka premijera filma “Megdan: Između vode i vatre”

Rajko Vuković
Održana banjalučka premijera filma “Megdan: Između vode i vatre”

BANjALUKA - Dugo očekivana premijera filma “Megdan: Između vode i vatre” u režiji Todora Čapkanova, a po scenariju Alekse Balaševića, održana je i u Banjaluci. Idejni tvorac ovog filma bio je pokojni Đorđe Balašević, a stvaranje i produkciju nastavio je njegov sin Aleksa te je ime za film dao prema očevoj istoimenoj pjesmi iz 1983. godine.

Film je do sada prikazan u regionu, ali i u Evropi i dobio je nekoliko priznanja, a autorima je najdraže ono iz Napulja. Aleksa Balašević nije krio zadovoljstvo tokom banjalučke premijere održane u “Sinepleksu Palas”.

- U Napulju smo dobili dve nagrade, gde smo doživeli neke prelepe trenutke, i tamo smo upoznali razne holivudske zvezde koje su gledale film, između ostalog i Stinga, što nam je iskreno imponovalo, i drago nam je jer smo bili u kategoriji debitantskog filma. Nakon toga premijera je bila u Sarajevu, na verovatno najvećem regionalnom festivalu, zatim Centru “Sava” u Beogradu, gde je bila glavna premijera, a pre toga bili smo na festivalu u Nišu, gde je naš glumac osvojio nagradu “Glumac festivala”. Sada smo tu, a uskoro idemo u  Zagreb, Beč, Kišinjev i raznorazne druge gradove. Uzgred, zbog koproducenata iz Bugarske imali smo bugarsku premijeru na “Sofija film festivalu” i mogu da kažem da je reakcija publike na svim tim festivalima, bez obzira na to odakle dolazi i koje je nacionalnosti, bila ista - kaže Balašević.

Film je pretrpio kritike da nedostaje upečatljivijih scena seksa, podzemlja, kriminala i uličnog rječnika, ali Balašević ističe da su baš to htjeli da izbjegnu.

- Maksimalno smo neke stvari umanjili što se tiče psovki i nasilja, baš iz tog razloga da imamo jedan sportski film koji zaista mogu da gledaju i deca i odrasli. Sve te kritike su bile ono što smo mi hteli da izbegnemo. Nekima će možda film biti lep i bajkovit, ali opet, s druge strane, ja mislim da smo sto odsto napravili realan film, gde su zaista situacije na Balkanu prikazane takve kakve jesu - rekao je Balašević.

Po mnogima, najtežu rolu u ovom filmu iznio je Enis Bešlagić koji je maestralno odigrao ulogu netipičnog, šarmantnog i neposrednog menadžera i sigurno ovaj film uljepšao svojim bravurama. Na pitanje da li je u filmu  bilo  improvizacije i kakva je bila saradnja sa rediteljem, šarmantni glumac odgovara da je bilo improvizacije.

- Glumac mora sazreti za tako nešto, a ja sam baš u tim godinama kad glumac sazreva. Međutim, morao sam uključiti i neke limite kad je u pitanju improvizacija upravo iz razloga da se ne bi pretjeralo, ali i ta mjera valjda dolazi s godinama. Što se tiče reditelja, ja sam se u njega zaljubio kad sam vidio na koji način on radi, kako on ne maltretira glumce, kako ne gubi vrijeme, i to zaista izgleda nestvarno kad on, recimo,  za noć snimi po dvije scene borbi, što iziskuje i te kako puno vremena. On je fantastično radio ovaj film, čovjek ima i veliko iskustvo jer je radio vani, i to je nama omogućilo neku vrstu sigurnosti da će ovaj film izgledati svjetski, i drago mi je što ne obrađujemo stalno teme poput onih da nemamo za kifle - rekao je Bešlagić.

Glumačku ekipu pored Viktora Savića i Enisa Bešlagića čine i Petar Božović, Vojin Ćetković, Nina Seničar, Đorđe Marković, Radoš Čupić i Maja Berović.

Radnja

U središtu priče je Petar, nekadašnja vaterpolo zvijezda (Viktor Savić) koji se povukao iz sporta i radi kao čuvar u noćnom klubu i povremeno odrađuje amaterske bokserske mečeve. Međutim, kad sazna da je njegov bivši vaterpolo klub pred gašenjem zbog finansijske krize, Petar se odlučuje na rizik profesionalnih borbi kako bi se odužio treneru za grešku iz mladosti u kojoj je izgubio prijatelja svojom krivicom i napokon se suočava s onim što ga godinama proganja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana