Odrastanje najbolji film

Mirna Pijetlović
Odrastanje najbolji film

London - Američki film "Odrastanje", režisera Ričarda Linklejtera, ponio je titulu najboljeg filma na dodjeli nagrada Britanske filmske akademije (BAFTA) u Londonu.

Linklejter, koji je 12 godina radio na tom projektu, proglašen je za najboljeg reditelja.

Radnja ovog višestruko nagrađivanog filma, koji je sniman u periodu između maja 2002. i oktobra 2013. godine, prati odrastanje dječaka Mejsona i njegove starije sestre Samante.

Film je premijerno prikazan 19. januara 2014. na festivalu "Sandens", a ubrzo je prikazan i na Berlinskom filmskom festivalu, gdje je Linklejter osvojio nagradu "Srebrni medvjed" za najboljeg režisera.

U američkim bioskopima počeo je da se prikazuje 11. jula 2014. Brojni kritičari nazvali su ga remek-djelom i najboljim filmom 2014. godine. Našao se i na listi najboljih filmova 2014. po izboru Američkog filmskog instituta.
Glumac Edi Redmejn dobio je nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu u filmu "The Theory of Everything", gdje igra fizičara Stivena Hokinga. 

Riječ je o britanskoj biografskoj drami režisera Džejmsa Marša, za koju je scenario napisao Entoni Makarten. Film je inspirisan memoarima Džejn Hoking "Putovanje do vječnosti: Moj život sa Stivenom" i prikazuje vezu fizičara Stivena Hokinga i njegove dugogodišnje supruge Džejn, te njegovu borbu sa Lu Gerigovom bolešću i uspon u naučnoj karijeri.

Za najbolju glumicu proglašena je Džulijen Mur za ulogu u filmu "Still Alice", gdje glumi ženu koja boluje od Alchajmerove bolesti.
Nagrade za sporednu žensku i mušku ulogu odnijeli su Patriša Arket za film "Odrastanje" i Džej Kej Simons za "Whiplash", dok je za najbolji film van engleskog govornog područja proglašeno poljsko ostvarenje "Ida".

Nagradu publike "Zvijezda u usponu" dobio je Džek O'Konel, dok je nagradu za najbolji kostim osvojila Milena Kanorero za film "The Grand Budapest Hotel", koji je još dobio nagrade za najbolju šminku, scenografiju i originalnu muziku.

Na dodjeli ovogodišnje nagrade pojavila se i Monika Beluči, koja u novom filmu o agentu 007 pod naslovom "Spectre" igra Bondovu djevojku. Angažmanom u novom nastavku filmskog serijala o poznatom agentu Belučijeva je potukla mnogo mlađu konkurenciju, ali je svojom pojavom još jednom dokazala da to nikako nije bez razloga.

Sa svojih 50 godina, Monika je najstarija Bondova djevojka do sada. Prije nje tu je titulu nosila Onor Blekmen, koja je imala 39 godina kada se u pojavila u "Goldfingeru" kao Pusi Galore, 1964. godine. 

Britanski film

Specijalnu BAFTA nagradu dobio je Majkl Li, "BBC Film" dobio je priznanje za istaknuti doprinos britanskoj kinematografiji, dok je za istaknuti britanski film nagradu dobilo ostvarenje "The Theory of Everything".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana