Odlična ostvarenja, glamurozne zvijezde i kontraverze u Veneciji

Danko Kuzmanović
Odlična ostvarenja, glamurozne zvijezde i kontraverze u Veneciji

Venecija - Najugledniji, uz onaj u Kanu, filmski festival u Veneciji počinje sutra. Za vrijeme održavanja festivala crvenim tepihom će prošetati neke od najvećih filmskih zvijezda današnjice, poput Meril Strip, Breda Pita, Džonija Depa, Skarlet Johanson i Roberta Patinsona. Najavljena je mogućnost da u Veneciju, pred kraj festivala, stigne i slavni roker Mik Džeger.

Kao uvertira u 76. izdanje festivala poslužile su rasprave o tome kako je, kao i prošle godine, broj rediteljki u zvaničnoj konkurenciji veoma mali. Diskutovalo se i o tome da li striming platforme, poput "Netfliksa", treba da učestvuju na festivalu, a na kraju, tu je i kuriozitet da će u Veneciji biti prikazan novi film kontroverznog reditelja Romana Polanskog. Porodična drama "Istina" japanskog reditelja Hirokazua Koride, prošlogodišnjeg dobitnika "Zlatne palme" u Kanu za film "Porodične veze" otvori će festival. Film s vrhunskom glumačkom postavom u kojoj su, između ostalih, Ketrin Denev, Žulijet Binoš i Itan Houk, prvi je koji je Korida snimio van svoje zemlje.

Na "Mostri" će biti prikazan film "Džoker", u kojem glume Hoakin Finiks i Robert de Niro. Reditelj je Tod Filips. Prvi izlet nagrađivanog reditelja Džejmsa Greja u naučnu fantastiku "Ad astra" bi će takođe prikazan. U rediteljevom prvom izletu u naučnu fantastiku astronauta u svemirskoj odiseji glumi Bred Pit. Film "Čekajući varvare" s Džonijem Depom i Robertom Patinsonom zasnovan je na romanu južnoafričkog pisca Džona Kucija o useljavanju i rasizmu.

Velika se rasprava još očekuje o produkcijama koje će predstaviti striming platforme. Venecija je po tom pitanju otvorenija od Kana, koji ih je isključio iz svog takmičarskog programa zbog sukoba u vezi sa distribucijskim pravima. Rezultat toga je da su dva "Netfliksova" filma, drama "The Laundromat" o panamskim dokumentima u režiji Stivena Soderberga s Meril Strip i Garijem Oldmanom u glavnim ulogama i poluautobiografska drama o razvodu "Priča o braku" Noe Bombaša sa Skarlet Johanson i Adamom Drajverom u konkurenciji za "Zlatnog lava".

Još je kontroverznija činjenica da od 21 filma u konkurenciji za "Zlatnog lava" samo dva potpisuju žene. Organizatori su to nastojali da poprave imenovanjem argentinske rediteljke Lukrecije Martel za predsjednicu žirija. Najvjerovatnije je da će Roman Polanski zasjeniti sva druga pitanja. Polanski je ove godine izbačen iz članstva Američke akademije filmskih nauka i umjetnosti zbog seksualnog odnosa s 13-godišnjom djevojčicom 1977. godine. Američko pravosuđe i danas ga smatra bjeguncem.Njegov novi film "J'accuse(An officer and a spy)" je istorijska drama o aferi "Drajfus", zloglasnom slučaju antisemitizma u Francuskoj na kraju 19. i početku 20. vijeka, s Žanom Dužardenom u glavnoj ulozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana