Objavljeno specijalno 4K izdanje filma “Ratnici podzemlja”: Kultni rat bandi u novom sjaju

Branislav Predojević
Objavljeno specijalno 4K izdanje filma “Ratnici podzemlja”: Kultni rat bandi u novom sjaju

LOS ANĐELES - Studio “Paramount” objavio je specijalno 4K HD ultra izdanje kultnog filma režisera Voltera Hila “Ratnici podzemlja”, nakon 45 godina od njegove premijere davne 1979. godine.

Novo izdanje donosi remasterizovanu sliku i zvuk, oživljavajući kultni klasik iz 1979. godine u novom sjaju. Film je bio treće režisersko ostvarenje Voltera Hila, snimljeno nakon filmova “Gvozdena pesnica” i “Vozač”, a djelo je sa kojim će skrenuti pažnju na svoje ime i započeti jednu od najvećih karijera u Holivudu.

U pitanju je ekranizacija istoimenog distopijskog romana Sola Jurika iz 1965. godine koja je inspirisana drevnom Ksenofontovom “Anabazom” pričom od 10.000, grčkih plaćenika koji su ratovali za persijskog cara Kira Mlađeg, a nakon čije su se smrti morali probiti do Grčke kroz neprijateljsku teritoriju. Hilu se priča svidjela, ali smatrao je da nema studija koji bi se upustio u snimanje filma koji će vjerno pratiti priču, koja je bila mračna distopija prepuna nasilja u koje je bilo uključeno i silovanje i homoseksualizam, a u bandi nije bilo bijelih članova. Studio “Paramount” se odlučio rizikovati uz određene kompromise u adaptaciji originalne priče i ublažavanje distopijskog tona, a Hil misli da je ključ njegove popularnosti što je prepoznat od strane mladih ljudi.

- Holivud mnogo prašta kada imaš hit. Ono što ga je učinilo uspješnim kod mladih jeste to što je po prvi put neko snimio film u Holivudu, koji je preuzeo situaciju sa bandama i nije je predstavljao kao društveni problem. Predstavili su ih kao neutralan ili pozitivan aspekt njihovih života. Ovo je bio samo film koji je konceptualno bio drugačiji. Prihvatili su ideju o bandi i nije im bila sporna, to je bio njihov život, funkcionisali su u tom kontekstu. Međutim, društveni problem nije bio da li su išli na fakultet, već da li će preživjeti. To je velika Hoksova izreka, gdje je drama? Hoće li živjeti ili umrijeti? To je drama - rekao je Hil.

Priča prati malu rasno mješovitu bandu sa Koni ajlanda koja dolazi na mirovni skup u Bronks, koji je organizovao Sajrus, šef najveće bande u Njujorku, a koji želi zajedničko djelovanje svih bandi koje bi vladale ulicama jer ih je zajedno pet puta više nego policije. Policija je nanjušila veliki skup, a u metežu Sajrusa iz pištolja ubija Luter, psihopatski vođa jedne od bandi, koji lažno pred masom optužuje vođu “Ratnika”. U nemogućnosti da dokažu nevinost bježe s mjesta događaja i pokušavaju se probiti do svog kraja, ali je put od centra grada do periferije dug 50 kilometara i prepun opasnosti, a u lovu na “Ratnike” i novčanu nagradu sudjeluju sve bande Njujorka.

Hil je uz pomoć scenariste Dejvida Šajbera modernizovao radnju, uniformisao bande uz jasne citate pop kulture u njihovom izgledu, lov se koordiniše putem radija, a kompletan film diše u tempu rok muzike koju su za film pripremili Bari de Vorzon i Džo Volš.

Za kameru je bio zadužen Andrju Laslo, mađarski Jevrej, koji je 20 godina gradio karijeru kamermana u SAD i dočekao priliku da u jednoj niskobudžetnoj produkciji zabilježi neke od najupečatljivijih njujorških eksterijera na filmu ikad prateći surovi obračun uličnih bandi.  Kako bi dao filmu uvjerljivost, Hil je angažovao slabo poznate glumce i naturščike, a zauzvrat su Majkl Bek, Džejms Remar, Dorsi Rajt, Debora van Vokenberg, Dejvid Patrik Keli, Edvard Sever i drugi ostvarili više nego upečatljive role.

Film je u bioskopima dočekan brojnim incidentima uz nekoliko sukoba bandi nakon projekcije, što je dodatno raspirilo optužbe za nasilje. Uprkos prvobitno negativnom prijemu, “Ratnici” su postali kultni film.

Paket

Novo 4K ultra HD izdanje uključuje i limitirani set od dva diska koji uključuje blu-rej koji sadrži “Režisersku verziju” iz 2005. godine. Set uključuje i knjigu od 100 stranica sa novim esejima i arhivskim materijalom, dvostrani poster na rasklapanje, šest umjetničkih kartica i četiri lista naljepnica sa logotipima za bande koje se vide u filmu. Tu su posebni komentari filmskog kritičara Voltera Čava, intervju sa Hilom, brojne druge intervjue sa članovima ekipe i drugim dodacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana