Objavljena monografija “Daj, babo, glavu!”: Sve što treba da znate o filmu “Kako je propao rokenrol”

Branislav Predojević
Foto: G.S.

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Popbuks” izdala je obimnu monografiju “Daj, babo, glavu!”, o jednom od kultnih domaćih filmova, omnibusu “Kako je propao rokenrol” (1989), koju je priredila spisateljica i scenaristkinja Vladislava Vojnović.

Ovo kapitalno djelo uvodi čitaoce iza kulisa jednog od najvoljenijih domaćih filmova otkrivajući tajne, anegdote i fascinantne detalje njegovog rađanja, snimanja i života poslije ulaska u bioskope. 

Uz oko 250 fotografija i iz naftalina izvađena tri originalna scenarija, knjiga “Daj, babo, glavu!” na 400 strana donosi više od 40 iskrenih, duhovitih, dirljivih, a ponekad i gorkih priča ljudi čiji su talenat i entuzijazam napravili ovu kultnu filmsku trilogiju.  

Svoje učešće o nastanku filma opisali su glumci: Srđan Žika Todorović i Branimir Brstina, Anica Dobra i Nebojša Bakočević, Vesna Trivalić i Branko Đurić Đuro, zatim Bogdan Diklić, Ratko Tankosić i Džoni Racković, reditelji Zoran Pezo, Vladimir Slavica i Goran Gajić te scenaristi, producenti, saradnici i članovi ekipe s druge strane kamere. 

Kako neka od imena sa špice filma više nisu s nama, o njima su pričali i pisali: Branimir Brstina i Zoran Amar o Sonji Savić, Gorica Popović o Bati Živojinoviću, o scenaristi prve priče Branku Vukojeviću,  njegova sestra Nena Vukojević-Hemond, o scenaristi druge priče Aleksandru Barišiću sjećanja su podijelili režiser Milorad Milinković Debeli i pisac Dušan Dule Nedeljković, dok je Momčilo Rajin govorio o Kosti Bunuševcu.

Takođe, knjiga vrvi od zanimljivih detalja o tome kako je dramaturg Nebojša Pajkić nagovorio direktore “Avala filma” da daju šansu tek diplomiranim, nesvršenim studentima režije i scenarija pa čak i jednom brucošu. Zašto nije snimljena priča po scenariju u kome unuke sviraju folk, a njihove bake rok. 

Kako je Anica Dobra junački preživjela snimanje uz upalu pluća i kako je Bata Živojinović zasmijavao sektor šminke i kostima. Na koga se sumnja da je uticao na Boru Todorovića da odustane od uloge Klaje Klajića i zašto nekoliko onih koji se sjećaju snimanja filma kao omiljenog čovjeka iza kamere ističu direktora filma kog su zvali Miša Hitler, kako je Klint Istvud uticao na naziv omnibusa i još mnogo drugih zanimljivosti koje se ne mogu naći na drugim mjestima. 

Knjiga “Daj, babo, glavu!” nije samo svjedočanstvo o jednom filmu već i omaž eri, muzici i kulturi koja je oblikovala generacije. Svaki segment filma, svaka glumačka replika i svaka nota filmske muzike nose sa sobom ubjeđenja, nadanja, afinitete, humor i pobunu, a knjiga pruža priliku da saznate kako je sve to nastajalo. 

Od neočekivanih trenutaka inspiracije do nepredviđenih prepreka na setu, ove priče osvjetljavaju put koji je kroz mala vrata jedne etape “Avala filma” vodio od ideje do filma koji je postao sinonim za duh slobode, mladosti i rokenrola.

Knjiga, pored uronjenosti u prošlo vrijeme, pruža i dubok uvid u univerzalni kreativni proces stvaranja filma, od početnih ideja do finalnog proizvoda. Ova knjiga neophodno je štivo za sve ljubitelje filma, muzike i kulture, ali i za one koji žele da shvate šta je potrebno da se stvori filmski klasik koji odolijeva zubu vremena. 

Autorka monografije Vladislava Vojnović rođena je 1965. u Beloj Crkvi, diplomirani je dramaturg uz završene specijalističke studije kulture i roda na AAOM-u 2001. Pisala je i piše scenarije i prozu za odrasle i za djecu, piše poeziju, razne vrste novinskih tekstova i eseje. Za svoj rad, o kome se sve može naći na internetu, bila je podjednako ignorisana i hvaljena pa i nagrađivana. Udata je za filmskog snimatelja Miloša Spasojevića i sa njim ima kćerku Milicu Spasojević, filmsku rediteljku. 

Ko baš voli da čita više, može pronaći još biografskih podataka u predgovoru u debeloj knjizi “Daj, babo, glavu!”. Da, da, svinje su debele, a knjige su obimne, ali kako sama Vladislava ističe, ne voli birokratski, nego živi jezik!  

Izdanje “Daj, babo, glavu!” šesto je izdanje Društva ljubitelja popularne kulture “Popbuks”, odnosno njihovog brenda za književno izdavaštvo “Popbuks”. Takođe, u narednom periodu ova izdavačka kuća najavljuje biografije Vlade Divljana, Olivera Nekarijevića iz grupe “KKN”, Baneta Sanšajna te grupe “Šarlo Akrobata”.

MUZIKA 

Zvučna strana ovog maltene mjuzikla zanimljiva je koliko i njen vizuelni dio.

Osim dvije priče o Vladi Divljanu i sjećanja Srđana Gojkovića Gileta, knjiga “Daj, babo, glavu” donosi i priču legendarnog Koje, njegovo prvo javno oglašavanje u posljednjih pet godina, o filmskim iskustvima Zelenog Zuba koji narod brani od Superridže i Superoperatera, ali i mnogim drugim detaljima iz Kojine filmske karijere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana