Objavljena dva albuma sa filmskom muzikom Tomislava Simovića: Čarobne pjesme za profesora Baltazara

Branislav Predojević
Objavljena dva albuma sa filmskom muzikom Tomislava Simovića: Čarobne pjesme za profesora Baltazara

ZAGREB - Izdavačka kuća "Fox & His Frineds" objavila je album sa muzikom iz legendarnog animiranog filma "Profesor Baltazar", pokojnog kompozitora Tomislava Simovića.

Višegodišnji proces restauracije i publikacije preko 300 izvornih traka čuvenog hrvatskog kompozitora (1931-2014) završen je ovih dana selekcijom materijala i istovremenom objavom čak dva albuma filmske muzike u ukupnom trajanju od preko 120 minuta. Uz muziku iz serije "Baltazar" objavljen je i dvostruki album "Zagrebačka škola animiranog filma (originalni saundtrek 1961-1982)" sa izborom tema iz 18 kratkometražnih naslova slavne Zagrebačke škole crtanog filma.

Lik profesora Baltazara koji naučnim i mirnim metodama rješava probleme stanovnika Baltazargrada bio je i ostao omiljen kod djece i odraslih uz kultni status u regionu i šire. Prikazivan je u brojnim zemljama svijeta, od Amerike i Evrope pa sve do Irana, a posebnu popularnost uživa u skandinavskim zemljama. Urednici oba izdanja, Leri Aksel i Željko Luketić iz izdavačke kuće "Fodž & His Friends" prije tri godine priredili su interaktivnu izložbu o profesoru Baltazaru u riječkom Muzeju moderne i savremene umjetnosti pod naslovom "51000 Baltazargrad" i to u okviru projekta Evropske prestonice kulture 2020. Izložbu je, uprkos ograničenjima usljed pandemije "kovida 19", vidjelo preko 10.000 posjetilaca.

Poseban dio izložbe bio je rezervisan za Tomislava Simovića, kompozitora kojeg su autori Zagrebačke škole i Baltazara smatrali dodatnim članom, jer bez njegove muzike svi ti filmovi, smatrali su, ne bi bili uspješni.

Na albumu posvećenom temama iz kratkometražnih crtaća, uključena je i muzika iz "Oskarom" nagrađenog "Surogata" Dušana Vukotića, zatim "Dnevnika" Nedeljka Dragića, "Posjeta iz svemira" Zlatka Grgića i brojnih drugih naslova, dok se na albumu "Profesor Baltazar" našlo mjesta i za nikad objavljenu produženu džez verziju naslovne "Bal-Bal-Baltazar" teme, te dječije hitove poput "Zbora životinja" u kojem pjevaju mačke i psi, kao i urnebesno zabavnog pokušaja opernog pjevanja iz epizode "Krojač Silvestar" koju je Simović zamislio kao domaću verziju Florens Foster Dženkins.

Uz veliko povjerenje kolega animatora i autora serijala te producenata iz "Zagreb filma", Simović je pisao muziku koja je razigrana, maštovita i dinamična, a žanrovski slobodna da se s lakoćom kreće od džeza i orkestarske muzike i zalazi u etno i elektroniku i eksperimentalnu elektro-akustičnu muziku. Uz samog Simovića, koji na pojedinim temama čak i pjeva te orkestru daje uputstva, na albumima se nalaze i brojni gostujući muzičari poput Ozrena Depola koji je "Surogatu" dao glas, zatim Igora Savina, Zlatka Tanodija, Silvija Glojnarića, Marijana Domića, Rajka Milosavljevića i drugih. Nijedna od tema na oba albuma nikada nije zvanično objavljena, a trake su smatrane izgubljenima ili uništenima.

Ovim novim izdanjima nastavlja se rad na opusu kompozitora koji je potpisao nekoliko stotina filmskih partitura, a koji je već objavljen na albumima muzike za film "Gosti iz galaksije" (2017) i "Visitors From The Galaxy Revisited" (2021) na kojemu su urednici Aksel i Luketić pozvali 11 umjetnika iz devet zemalja da kompozicijama reinterpretiraju Simovićev rad za prvi jugoslovenski i hrvatski naučnofantastični film koji će, povodom proslave 70 godina postojanja "Zagreb filma", biti prikazan na Filmskom festivalu u pulskoj Areni.

Promocije

Oba albuma biće predstavljena na filmskom festivalu u Puli, na prvoj u nizu javnih promocija na kojoj urednici Leri Aksel i Željko Luketić govore o radu na ovome opsežnom projektu. Dalje promocije zakazane su u septembru u Zagrebu, a potom i u Beogradu i drugim gradovima u kojima će uz razgovor publici biti prikazane i selekcije filmova Zagrebačke škole animiranog filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana