Novi Skorsezeov film “Ubistva pod cvjetnim mjesecom” stiže u bioskope: Epska saga o ljubavi i izdaji

Priredila: Milanka Mitrić/agencije
Novi Skorsezeov film “Ubistva pod cvjetnim mjesecom” stiže u bioskope: Epska saga o ljubavi i izdaji

BANjALUKA - Dugo najavljivani film Martina Skorsezea, obimna priča koja traje skoro četiri sata “Ubistva pod cvjetnim mjesecom”, za nekoliko dana stiže u bioskope širom svijeta, a od srijede i u banjalučki “Sinepleks Palas”.

Rađen prema istoimenom romanu američkog novinara Dejvida Grena, “Ubistva pod cvjetnim mjesecom” je film čija priča je smještena u period dvadesetih godina 20. vijeka i vrijeme kada su najbogatiji narod na svijetu bili Indijanci plemena Osejdž u Oklahomi.

- Nakon što je nafta otkrivena ispod njihove zemlje, Osejdži su vozili skupe automobile, gradili vile i slali djecu u evropske škole. A onda je neko počeo da ubija Osejdže, jednog po jednog. Porodica Moli Burkhart postala je prva meta, a onda su i ostali pripadnici plemena počeli da umiru pod tajanstvenim okolnostima. Nisu preživjeli ni oni koji su se odvažili da istraže ova ubistva na Divljem zapadu. Kako se broj smrtnih slučajeva popeo na dvadeset četiri, FBI je preuzeo slučaj - zabilježeno je u opisu radnje ovog ostvarenja.

Priča dalje prati istragu, u okviru koje je mladi šef Džon Edgar Huver zatražio pomoć bivšeg teksaškog rendžera Toma Vajta da riješi misteriju, te kasnije razotkrio jednu od najjezivijih priča u američkoj istoriji.

- U “Ubistvima pod cvjetnim mjesecom” Dejvid Gren objelodanjuje šokantne zločine i seriju hladnokrvnih ubistava. Zasnovana na dugogodišnjem istraživanju i novootkrivenim dokazima, knjiga je remek-djelo dokumentarne literature. Ali prije svega, ovo je optužnica protiv bezobzirnosti i predrasuda prema Indijancima koje su omogućile da ubice ostanu toliko dugo na slobodi - zabilježeno je o ovoj knjigi, čija istinita priča je premisa filma.

Priča je ispričana kroz nevjerovatnu romansu Ernesta Burkharta, kojeg glumi Leonardo Dikaprio i Moli Kajl, koju igra Liki Gladstoun, čiji likovi su oživjeli pravu epsku krimi sagu, u kojoj je prava ljubav ukrštena sa izdajom.

U filmu glume Robert de Niro, Džesi Plemons, a Skorseze je film režirao prema scenariju koji je radio sa Erikom Rotom.

Film je premijerno prikazan na Kanskom festivalu ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana