Nove domaće serije pred gledaocima u 2024. godini: Od “Kože” do “Crne svadbe”

Priredila: Ilijana Božić
Nove domaće serije pred gledaocima u 2024. godini: Od “Kože” do “Crne svadbe”

BEOGRAD - “Vreme smrti”, “Vazdušni most”, “Sumpor” i “Koža”, neke su od novih igranih TV serija koje će publika gledati na malim ekranima tokom ove godine, uz nastavke serijala “Tajkun”, “Crna svadba”, “Močvara”, “Kalkanski krugovi” te “Drim tim”.

Ipak, stvorio se utisak da je hiperprodukcija koja vlada od 2018. godine pomalo posustala, jer su u produkciji pretežno druge ili treće sezone već viđenih i poznatih serija. Novih naslova nema toliko, odnosno više se očekuju serije izvedene iz već svima znanih filmova. Ipak i dalje se snima brzim tempom tako da će publika imati prilike da ove godine prati različite žanrove.

Poslije uspjeha serija “Meso” i “Kosti” snimanje trećeg dijela banjalučke trilogije “Koža” je završeno. Kako su najavili producenti, biće to najličnija (autobiografska) priča scenariste i glumca Nikole Kolje Pejakovića, a premijera se očekuje na RTS-u. Kako je ranije najavio autor ove surove socijalne i krimi-drame, na taj triptih teškog života i tragičnih sudbina žitelja Banjaluke, serija “Koža” sa novih 10 epizoda, zaokružiće emotivnu priču o jednom gradu i njegovim ljudima.

Glavni junak kojeg igra Nikola Pejaković Kolja se poslije zatvora vraća u Banjaluku, a serija prikazuje dramu o čovjeku koji je sve izgubio, koji kreće od nule, nema ni isprave, nema ništa. “Koža” je snimana u Roterdamu, Beogradu, Banjaluci i Sarajevu. Ponovo igra velika ekipa glumaca Ljubomir Bandović, Vesna Trivalić, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Ljubiša Savanović, Jovo Maksić, Boris Isaković, Željko Erkić, Boris Šavija, Vuk Kostić i drugi.

Dugo očekivana druga sezona televizijske serije “Azbuka našeg života” autorke i rediteljke Jelene Bajić Jočić premijerno prikazana u četvrtak naveče na kanalu Superstar. Gledaoci će moći da pogledaju novih 11 epizoda. Epizode iz prve sezone rađene su po motivima knjiga “Muška azbuka” i “Azbuka mog života” Mirjane Bobić Mojsilović, a nove epizode druge sezone izlaze iz okvira tih romana, uz dodatak njenog djela “Tvoj anđeo čuvar” koji postaje inspiracija. Junaci serije nastavljaju priču devet mjeseci kasnije u odnosu na završetak prve sezone.

Osim ove serije, u toku je na istom kanalu Superstar i druga sezona misterije “Pevačica” Predraga Gage Antonijevića, a očekuje se i na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Publika ću u 12 novih epizoda pratiti radnju koja je jednim dijelom smještena u prošlost, tačnije u 1878. godinu kada glavni junaci čine grijehove koji će ih pratiti kroz naredne decenije i generacije. Naslovnu rolu igra folk pjevačica Milica Todorović, a uz nju je tu opet već poznata ekipa.

U novu godinu ulazimo i sa mini serijom “Toma” Dragana Bjelogrlića, prema istoimenom filmu. Priprema se i treća sezona serije “Beležnica profesora Miškovića” te “Kamiondžije D.O.O.” sa četvrtom sezonom gdje opet igraju Tihomir Tika Stanić i Nenad Jezdić. Takođe, sprema se i četvrta sezona serijala “Državni službenik”, ali su promijenjeni glavni likovi i sam tok radnje tako da je riječ o sasvim novom poglavlju drame.

Na sve to, snimljena je i treća, možda finalna sezona domaće telenovele “Tajne vinove loze”. Privedeno je kraju snimanje treće i definitivno posljednje sezone serije “Kalkanski krugovi”.

Dok je u prvoj sezoni horor serije “Crna svadba” akcenat bio na vlaškoj magiji, ovaj put kroz novih 10 epizoda razrađuje se ideja Balkana kao centra svijeta i fronta vječne borbe dobra i zla.

Novi Sad

Film “Liberta-Rađanje grada” donosi priču o Novom Sadu koji je jedan od rijetkih gradova u Evropi koji dobija prvu filmsku sagu o rađanju grada. Od statusa slobodnog kraljevskog grada i Srpske Atine sve do današnje Evropske prestonice kulture. Novo ostvarenje koje potpisuju reditelji i scenaristi Žanko Tomić i Gvozden Đurić prikazaće oslobođenje Novog Sada i dobijanje statusa jedinstvenog grada, a igraju Zlatan Vidović, Ana Mandić, Tamara Krcunović, nedavno nažalost preminuli Davor Janjić i drugi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana