Njemački rimejk klasika „Na zapadu ništa novo“ trijumfovao na dodjeli nagrada BAFTA

Tanjug
Njemački rimejk klasika „Na zapadu ništa novo“ trijumfovao na dodjeli nagrada BAFTA

LONDON - Njemački rimejk klasičnog antiratnog filma "Na Zapadu ništa novo" osvojio je nagradu za najbolji film na dodeli nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA), a film je trijumfovao u nekoliko drugih ključnih kategorija.

Zasnovan na istoimenom romanu nemačkog klasika Eriha Marije Remarka koji je objavljen 1929. godine, film govori o strahotama Prvog svjetskog rata iz perspektive mladog njemačkog vojnika.

Nagrađen je reditelj filma Edvard Berger, a nagrade su dodijeljene i za najbolju adaptaciju scenarija, za najbolji film na ne-engleskom jeziku, za zvuk i najbolju muzičku kompoziciju, prenosi Rojters.

-Hvala svima koji su mi vratili povjerenje u samog sebe kada sam počeo da sumnjam i kada sam izgubio vjeru da mogu da snimim ovaj film - rekao je reditelj Edvard Berger i zahvalio se svojoj filmskoj ekipi i svim protagonistima drugih nominovanih filmova.

Konkurencija je oštra bila i u kategoriji za najboljeg glavnog glumca u kojoj se takmiče Kolin Farel za rolu u filmu „Benšiz», Brendan Frejzer za ulogu u filmu „Kit“ u kojem igra bolesnog gojaznog čovjeka koji pokušava ponovo da se poveže sa svojom kćerkom i Ostin Batler za ulogu Elvisa Prislija u filmu „Elvis“.

Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti odala je priznanje pokojnoj britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj koja preminula prošlog septembra.

Glumica Helen Miren, koja je osvojila i nagradu BAFTA i Oskara za tumačenje lika kraljice Elizabete u istoimenom filmu iz 2006. godine oživela je sećanje i odala počast životu i djelu kraljice Elizabete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana