Niš: Otvoren 48. festival glumačkih ostvarenja

Agencije
Niš: Otvoren 48. festival glumačkih ostvarenja

Niš - UNišu je počeo 48. festival glumačkih ostvarenja “Filmski susreti”, na kome će u zvaničnom dijelu programa biti prikazano 12 domaćih dugometražnih igranih filmova, prenose agencije.

Festival je, tradicionalno, počeo predajom ključeva grada glumcima, a gradonačelnik Niša Zoran Perišić je, uručujući ključeve glumici Đurđiji Cvetić, predsjedniku žirija, poručio da je Niš jedini grad na svijetu koji to čini.

Predsjednik Udruženja filmskih glumaca Srbije Vladan Živković na Ljetnoj pozornici u drevnoj niškoj Tvrđavi, gdje se održava festival, uručio je glumici Veri Čukić nagradu “Pavle Vuisić” koja se dodjeljuje za životno djelo.

Primajući nagradu, koja se sastoji od plakete sa likom Pavla Vuisića, monografije i dokumentarnog filma o dobitniku, Čukićeva je istakla da je ponosna što se nalazi na listi glumaca koji se mogu podičiti time da su laureati ove nagrade.

Na Ljetnoj pozornici crvenim tepihom sinoć su prošetali mnogi poznati glumci, a upriličen je i vatromet.

Ljubiteljima filmske umjetnosti sinoć su prikazana dva filma: “Kad svane dan” Gorana Paskaljevića i “Mamaroš” Momčila Mrdakovića.

Večeras su na programu “Krugovi” Srdana Golubovića, “S-kidanje” Koste Đorđevića i “Država” Jelene Marković.

Do kraja festivala, koji se zatvara 31. avgusta, na programu su i filmovi “Odumiranje” Miloša Pušića, “Vir” Bojana Vuka Kosovčevića, “Falsifikator” Gorana Markovića, “Ljubav dolazi kasnije” Hadži-Aleksandra Đurovića i “Gde je Nađa” u režiji osam autora.

Pretposljednje festivalske večeri biće prikazani filmovi “Led” Jelene Bajić - Jočić i “Artiljero” Srđe Anđelića, a na zatvaranju i dva srednjometražna filma sa temama iz srpske istorije.

Premijerno će biti prikazani “Put ružama posut” u režiji Marka Novakovića i niški igrani film “Ponoćna molitva” reditelja Bobana Rajkovića.

Na niškom festivalu biće dodijeljene nagrade “Naisa” — Gran pri festivala za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu, “Carica Teodora” i “Car Konstantnin” — nagrade za najbolju glavnu žensku i najbolju mušku ulogu ulogu, povelje za najbolju žensku i mušku ulogu, nagrade za najbolju epizodnu žensku i mušku ulogu, kao i nagrada za debitantsku ulogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana