Ničije dete i Vuk na tronu

Priredila: Aleksandra Madžar
Ničije dete i Vuk na tronu

Beograd - Nagrade "Beogradski pobednik" za najbolje filmove na 43. FEST-u dobili su jordansko-emiratski "Vuk" Abu Novara u glavnom takmičarskom programu i srpski film "Ničije dete" Vuka Ršumovića u nacionalnoj selekciji.

- U ovogodišnjoj impresivnoj selekciji iz sveta jedan film nas je pogodio više od ostalih - uzbudljiva priča o sazrevanju koja nas vraća među velike klasike filma. To je  vizuelno fascinantan i emocionalno pronicljiv film -  ističe se u obrazloženju žirija, čiji je predsjednik bila glumica Neda Arnerić.

Proglašenjem i uručenjem nagrada u više kategorija u nedjelju uveče je u Centru "Sava" zvanično zatvoren festival na kojem je od 27. februara prikazano 90 filmova u različitim programskim cjelinama.

Međunarodni žiri za 15 filmova glavnog programa odlučio je da nagradu žirija dodijeli ruskom filmu "Budala" Jurija Bikova. Za najbolju režiju nagrađen je njemački autor Tim Kreger za film "Savjet ptica". Scenario koji su zajedno napisali reditelj "Vuka" i Basel Gandur ovjenčao se prvom nagradom.

Program "Srpski film", sa 12 ostvarenja, ocjenjivao je žiri čiji je predsjednik bio hrvatski književnik Miljenko Jergović. Uz "Beogradskog pobednika" za "Ničije dete" Vuka Ršumovića, nagradu žirija dobio je i film "Isceljenje" Ivana Jovića. Za režiju je nagrađen Dušan Milić za "Travelator", a za scenario Srđan Koljević za film "Branio sam Mladu Bosnu".

Za najbolju žensku ulogu nagradu je dobila Sonja Kovačević za lik u filmu "Tmina", a za najbolju mušku ulogu dječak Denis Murić za "Ničije dete". Bez nagrade ni na ovom festivalu nije ostao reditelj filma "Varvari" Ivan Ikić, kojem je uručeno priznanje za najbolji debitantski film.

Studentski žiri

Studentski žiri je u žanrovskom programu "Trils end kils" za najbolji film proglasio francuski "Kolt 45" Fabrisa di Velca. Nagradu publike, koju dodjeljuje "Idea", dobio je argentinski film "Divlje priče" reditelja Demijena Šifrona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana