Neočekivani preokreti u poznatim pričama

Aleksandra Glišić
Neočekivani preokreti u poznatim pričama

Banjaluka - Junaci bajki vijekovima gospodare dječijom maštom, pa ne čudi što su crtaći i igrani filmovi inspirisani poznatim pričama uvijek bili rado gledani.

Reditelji sve više pažnje daju sporednim likovima, a pokazalo se da jednaku pažnju privlače i ovakve ekranizacije. Sa velikom gledanošću ide i dobra zarada, što filmadžije dodatno motiviše da se posvete analizi bajki iz različitih uglova.

Studio "Dizni" najavio je da će snimiti novu verziju "Snježane i sedam patuljaka", gdje će glavnu ulogu imati Crvena ruža, sestra omiljene princeze. Čuvena priča dobija neočekivani preokret, a Snježanina sestra pojavljuje se i u originalnoj verziji bajke braće Grim. "Dizni" je animirani film iz 1937. godine zasnovao na drugoj nepovezanoj priči o lijepoj djevojci i njenih sedam malih prijatelja.

- Kada Snježana uzme zalogaj čuvene otrovne jabuke i padne u smrtonosni san, njena sestra Ruža moraće se upustiti u opasnu avanturu sa patuljcima kako bi našla način da je probudi - kazali su iz "Holivud reportera".

Džastin Merc je osmislio scenario i predao ga Evanu Dautriju, koji je radio na filmu "Snježana i lovac" kako bi napravio, prema njegovim riječima, remek-djelo.

Banjalučki reditelj Saša Hajduković ima i svoja omiljena ostvarenja među bajkovitim filmovima.

- Meni je lično jako simpatičan film "Braća Grim" Terija Gilijama, ali ima ih još. Kao i svaki žanr, razlikuje se od filma do filma - kaže Hajduković.

Osvrnuo se i na motive koje veliki studiji imaju snimajući ovakva ostvarenja.

- Naravno da im je cilj da zarade. Tu nema dileme i nema ništa loše u tome. Izvođenje može biti problematično, ali ne mora - smatra Hajduković.

Domaća publika imaće priliku da od 21. aprila pogleda film "Lovac i ledena kraljica" reditelja Sedrika Nikolasa-Trojana. Kris Hemsvort i oskarovka Šarliz Teron vraćaju se svojim ulogama iz ostvarenja "Snježana i lovac", a pridružuju im se Emili Blant i Džesika Častejn.

Teron igra zlu kraljicu Ravenu, koja izdaje svoju dobru sestru Freju (Blant). Tako će zalediti Frejino srce i osloboditi u njoj ledenu moć za koju nije ni znala da je posjeduje.

Epska avantura i fantazija "Snježana i lovac" sa Kristen Stjuart i Šarliz Teron oduševila je publiku, a riječ je o visokobudžetnoj verziji legendarne bajke. Režiju potpisuje Džo Rot, koji stoji iza "Alise u zemlji čuda". U svom prvom vikendu prikazivanja ovaj film zaradio je 56,3 miliona dolara, što je 30 miliona više nego što je filmska industrija očekivala. Nastavak najavljuju kao još zanimljiviji, jer otkriva šta se događalo prije nego što je svijetloputa princeza stigla u centar pažnje.

"Braća Grim"

Dva čovjeka koja su se proslavila prikupljajući i pišući izuzetne priče inspirisali su reditelja Terija Gilijama da snimi film "Braća Grim". Vil Grim (Met Dejmon) i njegov brat Džejk (Hit Ledžer) u filmskoj verziji žive putujući od sela do sela i uništavajući čudne natprirodne zvijeri koje terorišu narod. U filmu se pojavljuju mnogi likovi iz najpoznatijih bajki braće Grim: Crvenkapa, Džek ("Čarobni pasulj"), Ivica i Marica, Pepeljuga, Uspavana ljepotica...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana