“Nemoguća misija: Odmazda prvi dio” od subote u domaćim bioskopima: Za Toma Kruza sve je moguće

Branislav Predojević
“Nemoguća misija: Odmazda prvi dio” od subote u domaćim bioskopima: Za Toma Kruza sve je moguće

BANjALUKA - Sedmi film iz slavne franšize “Nemoguća misija: Odmazda prvi dio” biće pretpremijerno prikazan u subotu u “Sinepleksu Palas”, kao dio specijalne globalne distribucije holivudskog blokbastera.

Projekat iza kojeg kao glumac i producent stoji holivudski velikan Tom Kruz navodno je podijeljen u dva dijela, kao sedmi i osmi film iz franšize “Nemoguća misija” pošto predstavlja službeni oproštaj od agenta Itana Hanta, kojeg Kruz glumi od 1996. godine. Od trenutka kada se svijet prvi put upoznao sa Itanom Hantom prošlo je 27 godina, a tokom skoro tri decenije “Nemoguća misija” postala je jedna od najuspješnijih i najdugovječnijih franšiza u istoriji kinematografije. Scene, likovi i muzika iz prethodnih šest filmova su sada već kultni, dok je sama franšiza zaradila skoro četiri milijarde dolara. Iz tog razloga, milioni fanova širom svijeta opravdano sa nestrpljenjem čekaju najnoviji, sedmi nastavak, a fantastična glumačka ekipa predvođena Tomom Kruzom obećava blokbaster kakav do sada nismo vidjeli.

Budžet posljednjeg nastavka ovog špijunskog-akcionog serijala narastao je na vrtoglavih 290 miliona dolara, što je “Nemoguću misiju 7” svrstalo među najskuplje filmove svih vremena. Naime, reditelj Kristofer Makvori je zaustavljao i pokretao ovaj projekt čak sedam puta od februara 2020. zbog pandemije virusa korona, što je enormno povećalo troškove snimanja. Svakim prekidom snimanja filmski budžet se povećavao jer su glumci i filmska ekipa dobijali dogovorene honorare i dok nisu radili. Akcioni i skupi prizori zahtijevali su zatvaranje velikih dijelova gradova poput scene tokom karnevala u Veneciji koji su se naravno otkazivali i mijenjali.

Zbog toga je filmski budžet došao do vrtoglavog iznosa i tako je film postao sedmi najskuplji film svih vremena.

Ipak, magija Toma Kruza, možda i posljednje velike holivudske zvijezde, sposobne da privuče publiku u bioskope i dalje funkcioniše bez problema pa nakon što je sa nastavkom “Top Gana”, prošle godine masovno publiku vratio u bioskope, mogao bi popraviti holivudski saldo i ove godine.

Makvori je pisao scenario zajedno sa Erikom Jendersonom, a priča prati Hanta i njegov tim koji kreću u svoju najopasniju misiju do sada, kako bi ušli u trag zastrašujućem novom oružju koje prijeti čovječanstvu prije nego što padne u pogrešne ruke. Sa kontrolom budućnosti i neizvjesnom sudbinom svijeta, dok se mračne sile iz Itanove prošlosti približavaju, počinje smrtonosna trka oko planete. Osim Kruza, glumačku ekipu  filma čine dobro poznata imena: Ving Rejms, Henri Černi, Sajmon Peg, Vanesa Kirbi, Hejli Atvel, Šej Vigam i Pom Klementif, dok se u film vraćaju Rebeka Fegurson kao Faust i Esaji Morale kao negativac.

Nakon glamurozne svjetske premijere u vječnom gradu Rimu 24. juna, film 8. jula stiže u probrane bioskope, dok redovna distribucija počinje 13. jula.

Vještačka inteligencija

Snimljen je i osmi dio serijala koji bi trebalo da u bioskope dođe sljedeće godine, a oba dijela imaju zajedničku nit. Naime, režiser Mekvori je rekao da će vještačka inteligencija biti glavni faktor u zapletu filma.

- Kada smo tražili negativca i opasnost za svijet znali smo da smo već koristili nuklearne hemijske i biološke prijetnje. U pokušaju da ostanemo svježi, gledali smo prema budućnosti, a veliki razgovor koji sam vodio sa Tomom bio je o informatičkoj tehnologiji i ono o čemu sada svi pričaju jeste vještačka inteligencija - rekao je Makvori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana