“Nečista krv: Greh predaka” od večeras na redovnom repertoaru banjalučkog “Sinepleksa Palas”: Priča o propasti Hadži Trifunove porodice

Ilijana Božić
“Nečista krv: Greh predaka” od večeras na redovnom repertoaru banjalučkog “Sinepleksa Palas”: Priča o propasti Hadži Trifunove porodice

BANjALUKA - Film “Nečista krv: Greh predaka”, koji oslikava propast srpske gazdinske porodice, zasnovan na djelima srpskog književnika Borisava Stankovića, premijerno će biti prikazan večeras u “Sinepleksu Palas”.

 

Banjalučka publika će imati priliku da uživa u premijeri koja će početi u 20.30 časova, uz prisustvo glumačke i autorske ekipe.

Iz “Sinepleksa Palas”su istakli da će na premijeri prisustvovati glumci Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Aleksandar Ristoski, Mladen Lero i režiser Milutin Petrović, kao i Marina Medenica.

“Nečista krv: Greh predaka” prati priču o uglednom srpskom trgovcu Hadži Trifunu, kojeg igra Dragan Bjelogrlić. Hadži Trifun  pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i da održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema sinove da ga naslijede na mjestu vođe srpskog naroda, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i njegova porodica. On donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake romana “Nečista krv”. Kao da nam film na neki način objašnjava zbog čega je ta nečista krv uništila Sofkinu porodicu u romanu Bore Stankovića.

Film je premijerno prikazan u utorak u Beogradu i tom prilikom producentkinja Van Hauvelingen je srpskim medijima rekla da od danas kreću prikazivanja filma u Srbiji, u zemljama regiona te u dijaspori.

- Od sredine septembra biće emitovan u SAD i Kanadi, sa titlovima tako da su dobrodošli i oni koji ne razumeju srpski jezik. Trudimo se da film dobaci najviše što može, imajući u vidu da ima univerzalnu priču, dosta stranih glumaca i priču o Balkanu kao “Divljem istoku”. Mislim da postoji veza za razumevanje širom Evrope i sveta - rekla je Hauvelingen.

Glumica Vaja Dujović, koja u filmu glumi Stanu, srpskim medijima je istakla da je njena uloga pomoćnice i desne ruke Hadži Trifuna jedan od najtragičnijih likova koje je imala priliku da igra.

- Saradnja sa Draganom Bjelogrlićem je bila veoma lepa, za mene je to bila velika čast - kazala je Dujovićeva na premijeri u Beogradu.

Na ovogodišnjem 45. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji film “Nečista krv: Greh predaka” donio je prvu nagradu Vojislavu Nanoviću i autoru adaptacije scenarija Mileni Marković.

Pored pomenutih u filmu glume i Katarina Radivojević, Anđela Jovanović, Milica Gojković, Nela Mihajlović, Marko Grabež i drugi. Film je od večeras na redovnom repertoaru “Sinepleksa Palas”.

Scenario

Film je snimljen na osnovu davno izgubljenog scenarija velikana jugoslovenskog filma Vojislava Nanovića, nastalog po motivima djela Bore Stankovića. Režirao ga je Milutin Petrović, a adaptaciju scenarija je radila Milena Marković. Pretpremijera je održana na Festivalu evropskog filma na Paliću 21. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana