“Nebesa” u trci za “Zlatnog leoparda”

B. P.
“Nebesa” u trci za “Zlatnog leoparda”

LOKARNO - Na 74. Filmskom festivalu u Lokarnu, koji će biti održan od 4. do 14. avgusta, u glavnom takmičarskom programu premijerno će biti prikazan i novi igrani film “Nebesa”, srpskog režisera Srđana Dragojevića.

Takođe, van konkurencije učestvuje dokumentarni film “Rampart” Marka Grbe Singa i švajcarsko-srpski kratki film “Prave vijesti” Luke Popadića.

Novi film Srđana Dragojevića je priča o čudima. U pitanju je neobična i provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. vijeku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i često, suprotan efekat. Scenario za film “Nebesa” je zasnovan na prozi Marsela Emea (1902-1967) i kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike. Radnja prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita perioda.

Film “Nebesa” je, po rediteljevim riječima, hrišćanska alegorija.

- Reč je o tri Božja čuda u srednjovjekovnom smislu, koja se dogode u današnje vrijeme, onako kao u vrijeme ranog hrišćanstva. Svi smo se poslije pola vijeka komunizma i ateizma vratili na hrišćanstvo, ali još učimo da budemo hrišćani. Nekada učimo pomoću grešaka, a nekada učimo na smiješan način - rekao je Dragojević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana