Nakon “Dine” stiže nova nemoguća ekranizacija

Branislav Predojević
Nakon “Dine” stiže nova nemoguća ekranizacija

LOS ANĐELES - Kultni naučnofantastični strip “Inkal”, objavljivan od 1982. do 1986. godine, kao zajednički projekat slavnih umjetnika Alehandra Hodorovskog i Mebijusa, uskoro će dobiti filmsku adaptaciju u režiji Taike Vaitija.

Ovu vijest je saopštio sam Hodorovski, koji je prije nekoliko dana na društvenim mrežama najavio nastanak zvaničnog sajta posvećenog filmu, a sada je otkriveno da će za režiju biti zadužen Taika Vaititi, poznat po filmovima “Tor-Ragnarok” i “JoJo Rabbit”. Vaititi je rekao da je dobio blagoslov prvog prije nego što se upustio u projekat.

- Filmovi i grafički romani Alehandra Hodorovskog godinama su dugo uticali na mene i mnoge druge. Bio sam zapanjen što sam dobio priliku da oživim njegove legendarne likove i zahvalan sam Alehandru, Fabrisu i svima u studiju “Humanoidi” što su mi vjerovali da to uradim - kazao je Vaititi u izjavi datoj za “Holivud riporter”.

Novozelandski režiser će pisati scenario zajedno sa Džermejnom Klementom i Piterom Vorenom. Očekuje se da će prvi nacrt scenarija biti završen do kraja 2021. godine. Hodorovski je potvrdio ovaj izbor, uz opasku da je veliki obožavalac radova ovog režisera.

- Kada me je generalni direktor “Humanoida” Fabris Giger upoznao sa radom Taike Vaititija, postalo mi je očigledno da je on taj. Potpuno vjerujem u Taikinu kreativnost da “Inkalu” da zapanjujući izgled, intiman i istovremeno kosmičkih razmjera - rekao je Hodorovski.

Smješten u distopijsku budućnost, strip “Inkal” je priča o Džonu Difulu, privatnom detektivu koji, u toku slučaja koji je pošao po zlu, nailazi na misteriozni objekat inkal, od kojeg dobija izuzetne moći. Diful se, međutim, tada nalazi u centru sukoba između vladinih udruženja, mutanata, naučnika i političara, svi u potrazi za inkalom.

Strip polazi od vizuelnih stereotipa naučnofantastičnog noara i zapleta po uzoru na krimiće Filipa K. Dika, te se eksponencijalno širi. Diful naizgled slučajno ulazi u potjeru za tajanstvenim inkalom, otkriva političku zavjeru koja prerasta u međuplanetarni rat i završava ezoterijskom borbom svjetla i tame za sudbinu cijelog svemira. Strip je stekao kultnu slavu, proslavio svoje autore i postao jedan od najkomercijalnih projekata francuske produkcije, uz ogroman uticaj na svijet stripa, filma i animacije, te pop kulture generalno.

Serijal

Tokom godina “Inkal” je doživio nekoliko spin-of serijala, sve po scenariju Hodorovskog: “Prije Inkala” (crtež Zoran Janjetov), “Završni Inkal” (Mebijus i Hose Ladron), “Kasta Metabarona” (Huan Himenez), “Tehnooci” (Janjetov) i “Megalex” (Fred Beltran). Ovo takođe nije prvi pokušaj da se “Inkal” adaptira u film. Još tokom 1980-ih reditelj i producent Paskal Blejs napravio je trejler za animirani film zasnovan na stripu koji, međutim, nikada nije završen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana