Nagrada draga poput Oskara

Aleksandra Madžar
Nagrada draga poput Oskara

Herceg Novi - Ponosan sam na nagradu koju sam dobio na festivalu u Herceg Novom. Nije Holivud i nije "Oskar", a nisam ni ja u svečanoj haljini koja mi otežava disanje, ali stvarno moram da zahvalim ekipi bez koje ovaj film ne bi postojao. Srđan Šipka i Simo Iljic su moja ekipa i ovo je naša nagrada.

Riječi su ovo Dajana Javorca iz Banjaluke, koji je za film "Praznovanje" dobio Gran pri za najbolji dokumentarni studentski film u cjelini na 27. Montenegro film festivalu u Herceg Novom, koji je završen u srijedu uveče dodjelom nagrada.

- Ovo nam je prvo festivalsko učešće i bolje nije moglo završiti. Iskreno, nisam očekivao, ali se jesam potajno nadao. Ima nešto u bavljenju ovim poslom, ima neki inat i sada konačno imam satisfakcija u vidu zlatne plakete koju mogu iskoristiti za višestruko natrljavanje nosa svojoj baki, koju volim kao oba roditelja, ali koja predstavlja sve ono što većina ljudi misli, filmska režija i umjetnost ne mogu da budu životni poziv i da se od toga živi - kaže Javorac.

Film "Praznovanje" je njegov drugi film, ali prvi dokumentarni.

- Žiri festivala je posebno pohvalio vizuelni pristup ovoj temi, a ja sada imam priznanje da hodanje po ivici dosade ipak nije prouzrokovalo pad filma. Film nisam snimao klasičnim dokumentarnim stilom. Bježao sam od televizijskog pristupa i rizikovao sam sa isključivanjem važnih informacija, a sve zarad kompletnosti stila - kazao je Javorac.

Kaže da su između posljednjeg dana snimanja i nagrade snimili još dva kratka, a sad su u intenzivnim pripremama za novi film, ovaj put igrani.

- Neke stvari ne smijem zaboraviti, a to je da mi je Akademija umjetnosti promijenila život i ne smijem izostaviti ustanovu koja je svoj program prilagodila nama studentima, izabrala prave mentore da nas vode, pa tako film "Praznovanje" ne bi bio isti da me kroz proces nije vodio Saša Hajduković - ističe Javorac.

Nagrađeni

Gran pri "Velika zlatna mimoza" u Herceg Novom pripala je filmu "Kalup" reditelja Alija Aldina, a za režiju je nagrađen reditelj Marijan Krisan za film "Roker".

"Zlatna mimoza" za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Tihomiru Staniću za ulogu Anđelka u filmu "Falsifikator" reditelja Gorana Markovića i Danu Chioreanu za ulogu Viktora u filmu "Roker" u režiji Marijana Krisana.

Glumica Dara Džokić dobila je "Zlatnu mimozu" za najbolju žensku ulogu u filmu "Odumiranje" reditelja Miloša Pušića, a po scenariju Dušana Spasojevića, u kome tumači lik Milice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana