Na mliječnom putu bezbroj raskršća

Aleksandra Glišić
Na mliječnom putu bezbroj raskršća

Banjaluka - Kada se na filmskom platnu udruže talenat i energija Monike Beluči i Slobode Mićalović, umjetnička snaga Emira Kusturice i nevjerovatna harizma Mikija Manojlovića dobije se ostvarenje "Na mliječnom putu", koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Nije bila ravnodušna ni publika, koja je u utorak uveče došla na premijeru filma proslavljenog reditelja Emira Kusturice u banjalučki multipleks "Palas". Gromoglasnim aplauzima pozdravljen je umjetnik koji osim režije potpisuje i scenario ovog ostvarenja, a ima i glavnu mušku ulogu. Svi koji su odgledali film stojeći su aplaudirali ne krijući emocije koje je u njima probudila ova priča.  

- Film "Na mliječnom putu" je snimljen u Republici Srpskoj, naši potencijali su iskorišćeni, objedinili smo sve resurse koji su postojali. Ovo je zapravo film Republike Srpske. Postoji velika šansa da sa RTRS-om napravimo sporazum i seriju od šest epizoda, po 50 minuta - rekao je Kusturica poslije premijere u Banjaluci.

Priznaje da su mu, baš kao i za ovaj film, istinite priče i maštarije bile inspiracija kroz cijelo stvaralaštvo.

- Nikada nisam napravio nijednu priču a da prethodno nisam čuo da se desila. U ovom filmu je to najizraženije zato što sam i pisao scenario. Međutim, pisanje je jedan akt, a snimanje filma je kao prosipanje boje na slikarsko platno. Scenario je bio dobar izgovor za bijeg u te maštarije - kaže Kusturica.

A da na maštarijama nije štedio uvjeriće se svi koji pogledaju film u kome se pojavljuju dvije izuzetne glumice - italijanska diva Monika Beluči i popularno ime srpske kinematografije - Sloboda Mićalović. One tumače žene koje dolaze iz različitih svjetova, Belučijeva Italijanku koja se slučajno našla u vrtlogu rata u bivšoj Jugoslaviji, a Mićalovićeva Trebinjku Milenu, fizičku jaku, emotivno slabu. Brojni naturščici iz Trebinja dali su poseban pečat filmu.   

Kusturica je film začinio onako kako samo on zna - vrtoglave emocije, još vrtoglaviji snimci, nesvakidašnji detalji poput starog austrougarskog sata koji "ujeda" one koji ne znaju pravilno da rukuju ovim džinovskim aparatom. Krševiti predjeli Hercegovine, sunce i kiša kao prirodna scenografija, magarac i zmija u svojstvu svojevrsne magije samo su zavjesa ovog filma. Suština je mnogo dublja, naizgled skrivena, na prvi pogled dvoslojna, na drugi pogled ima onoliko slojeva koliko ima gledalaca.

Svaki čovjek koji pođe u avanturu zvanu "Na mliječnom putu" može da prati jedan od čarobnih puteva koje je reditelj i pisac stvorio. Tri priče samo su paravan iza koga se nalaze svjetovi protkani mirisom baruta, ljekovitih biljaka, obojeni bojom sunca i neba, oslikani kamenom i vodom. Nema dileme da je ovo najveća, najsnažnija i najzahtjevnija uloga Slobode Mićalović kada je riječ o njenoj filmskoj karijeri.

Maestralno je odigrala lik djevojke koja je ludo zaljubljena u Kostu (Emir Kusturica), a njena lična tragedija u trenucima podsjeća na sudbine heroina antičkih drama. Monika Beluči se odlično snašla sa izgovorom riječi na srpskom jeziku, a njena uloga evoluirala je od tajanstvene uplakane Italijanke do žene koja pronalazi novi smisao života u ljubavi sa Kostom. Miki Manojlović je i u ovom filmu potvrdio da za velike glumce ne postoje male uloge i briljirao u ulozi Žage Božovića.

U ulozi Koste, koji prolazeći tri životne etape povezuje sve likove i priče u filmu, Kusturica je dokazao da je uspješan i sa druge strane kamere. U stvari, tumači lik čovjeka koji nikada ne prestaje da vjeruje u ljubav i svoju plemenitu misiju nastavlja i kada izgubi sve koje voli.

Boraveći povodom premijere u Banjaluci Kusturica se dogovorio da sa svojim bendom "The No Smoking Orchestra" gostuje na festivalu "Kestenburgu", koji će biti održan od 27. jula do 7. avgusta.

Ulaznice

Banjalučki multipleks "Palas" i redakcija "Glasa Srpske" poklanjaju čitaocima ulaznice za film "Na mliječnom putu". Svi zainteresovani treba u devet časova da pozovu broj 051/342-900, a dva najbrža dobiće po dvije ulaznice za projekciju koja je u 17 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana