Na današnji dan rođen je Klark Gejbl - ikona Holivuda 20. vijeka

Srna
Foto: printscreen

BIJELjINA - Klark Gejbl /1901-1960/, američki filmski glumac i ikona Holivuda 20. vijeka, rođen je 1. februara 1901. godine.

Gejbl je 1928. godine debitovao na Brodveju. U Holivud je otišao 1930. godine. Čuvena filmska kuća "Metro-Goldvin-Mejer" /MGM/ prvo ga je odbila, a potom primila i već prve godine počeo je da igra glavne romantične uloge.

Klark Gejbl proslavio se filmom "Dogodilo se jedne noći", za koji je dobio "Oskara" 1934. godine. Njegov bezbrižni šarm i posebna muževnost dopadali su se i muškarcima i ženama. Gejbl je postao poznat kao "Kralj". Od sedamdesetak filmova koje je snimio izdvajaju se "Pobuna na brodu Baunti", "San Francisko" i "Saratoga".

Najpoznatiji film mu je klasik "Prohujalo s vihorom". Nakon smrti svoje treće supruge Kerol Lombard, Klark Gejbl se razočarao u filmsku industriju i zatim stupio u Ratno vazduhoplovstvo SAD.

Učestvovao je u ratnim bombarderskim misijama u Drugom svjetskom ratu, za šta je odlikovan Letačkim krstom i Vazduhoplovnom medaljom. Poslije rata, Klark Gejbl vratio se u Holivud i glumio u filmovima "Sitničari", "Mogambo" i "Neprilagođeni".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana