Na današnji dan objavljen legendarni japanski film “Rašomon”: Kako je Kurosava pokorio zapad

Branislav Predojević
Na današnji dan objavljen legendarni japanski film “Rašomon”: Kako je Kurosava pokorio zapad

BANjALUKA - Na današnji dan davne 1950. godine u Tokiju je premijeru doživio film “Rašomon”, legendarnog režisera Akira Kurosave i svijet sedme umjetnosti, nakon izlaska ovog remek-djela u bioskope, više nije bio isti.

Kurosava je do tada u Japanu bio poznat umjetnik, koji je kao režiser imao desetak filmova iza sebe, uz scenaristički doprinos na 25 ostvarenja, dok je na zapadu bio skoro pa nepoznanica. Jedan od italijanskih poštovalaca njegovog rada preporučio je “Rašomon” za prikazivanje na Filmskom festivalu u Veneciji, gdje je film osvojio “Zlatnog lava” za najbolji film, kao prvi i posljednji japanski film, kojem je to uspjelo, predstavljajući Kurosavu i japansku kinematografiju zapadnjačkoj publici u velikom stilu. Film je, uz brojne druge nagrade 1953. godine dobio i počasnu nagradu “Oskar”. Kurosava nakon uspjeha “Rašamona” počinje impresivnu međunarodnu karijeru i stiče status jednog od najvećih umjetnika u istoriji sedme umjetnosti. Film se u početku nije pretjerano dopao japanskoj publici i kritici, a Kurosava je teško našao sredstva za snimanje, zbog čega je film imao minimalističke uslove snimanja, iako je na kraju uz budžet od 250 hiljada dolara uspio zaraditi preko 96 miliona dolara.

Radnja je inspirisana s dvije priče japanskog pisca Akugatave “U šumi” i “Rašomon” i prati tri lika (sveštenik, drvosječa i građanin) likova koji prepričavaju tragični događaj ubistva samuraja Takehire i silovanja njegove supruge Masuko od strane zloglasnog razbojnika Tadžamure. Svako iznosi svoju verziju priče, koje se ne poklapaju u ključnim elementima, a publika ne dobija ispravnu verziju priče.

Kompleksna tema filma u savršenoj je sinhronizaciji sa njegovim vizuelnim stilom, obilježenim naracijom u retrospektivama, brojnim vožnjama kamere, začudnim montažnim rezovima (Kurosava je najviše vremena potrošio u montaži, pakujući nevjerovatnih 407 kadrova u 88 minuta filma) i nadahnutim, poetično-okrutnim prikazom prirode, pri čemu svi ti postupci onemogućavaju likovima i publici jasnu orijentaciju u priči. Sam film je davno nadrastao granice filmske umjetnosti pa se i kod pridjev “rašomonski” koristi u raznim prilikama označavajući situacije u kojima je teško utvrditi objektivnu istinu, ulazeći ne samo u kolektivnu kulturnu svijest, već i kao naučni pojam u filozofiji. U filmu glavnu rolu razbojnika glumi Kurosavin omiljeni glumac Toširo Mifune, koji je svojom ekspresivnom izvedbom odigrao maestralnu ulogu, ali mu i ostatak ekipe (Mačiko Kio, Masajuki Mori, Tašaki Šimura), vješto pariraju, dok je Kurosavina upotreba prirodne kamere i zvuka postala začetnik talasa sljedbenika i imitatora u filmskoj industriji.

“Rašomon” je dočekao i američki rimejk u vestern filmu “Bijes”, a sve filmove na koje uticao i koji su imali reference na njega, nemoguće je nabrojati. Njegov uspjeh promijenio je shvatanje azijskog filma na zapadu, otvorio put drugim dalekoistočnim umjetnicima a Kurosavi donio nadimak “filmskog Šekspira” na zapadu i titulu “Imperator” u rodnoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana