Mostra zavrtjela filmsku traku

Agencije
Mostra zavrtjela filmsku traku

Venecija - Jubilarni 70. filmski festival u Veneciji, popularna Mostra, otvoren je sinoć naučno-fantastičnim ostvarenjem "Gravitacija" Alfonsa Kuarona.

Tokom cijelog jučerašnjeg dana vladala je prava filmska atmosfera u Veneciji. Crvenim tepihom prošetali su se gosti festivala, a među prvima Džordž Kluni i Sandra Bulok, zvijezde filma "Gravitacija".

U takmičarskom programu naći će se 20 filmova u konkurenciji za glavnu nagradu - "Zlatnog lava".

Filmovi koji će ove godine biti prikazani na festivalu uglavnom se bave temama kriza - porodičnim, ekonomskim, društvenim, a ima i onih koji govore o zlostavljanju djece i otmici.
U konkurenciji je i brutalna drama Dejvida Gordona Grina "Džo" u kojoj Nikolas Kejdž igra bivšeg robijaša koji postaje uzor djetetu beskućniku, kao i ostvarenje Keli Ričard "Night Moves" o eko-aktivistima, a tu je i "Under the Skin" Džonatana Glejzera sa Skarlet Johanson u naslovnoj ulozi.

Fanovi Džejmsa Franka će se obradovati jer će gledati njegov film "Child of God", adaptaciju romana Kormaka Mekartija.

Među britanskim autorima tu je Stiven Frirs sa filmom "Filomena" u kome Džudi Denč igra majku koja traži sina koga je dala na usvajanje, a Stiv Kogan igra novinara koji joj pomaže.
Zvijezda Monti Pajtona Teri Gilijam prikazaće dramu "The Zero Thaorem" u kojoj oskarovac Kristofer Valc igra povučenog matematičkog genija.

Jedini film na kineskom jeziku na Mostri biće ostvarenje "Stary Dogs" Cai Ming Ljanga o porodici koja živi na margini života.
Predsjednik žirija ovogodišnje Mostre je italijanski oskarovac i reditelj Bernardo Bertoluči.

Van konkurencije biće predstavljeno 20 filmova, među kojima je i film Južnokorejca Kim Ki Duka "Moebijus", čiji je film "Pieta" prošle godine osvojio glavnu nagradu "Zlatni lav".

Festival će trajati do 7. septembra.

Ubistvo Kenedija

Pet od 20 filmova, koji se nalaze u trci za "Zlatnog lava", su iz SAD, uključujući i "Parkland" Pitera Lendesmena, koji govori o ubistvu Džona F. Kenedija iz vizure onih koji su pokušavali da ga spasu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana