Mladi talenti oduševljeni prvim časovima u Ljetnoj školi filma u Banjaluci: Entuzijazmom i znanjem do prvog filma

Ilijana Božić
Mladi talenti oduševljeni prvim časovima u Ljetnoj školi filma u Banjaluci: Entuzijazmom i znanjem do prvog filma

BANjALUKA - Mladi talentovani polaznici Ljetne škole filma sa oduševljenjem su dočekali prve časove, željni znanja o filmskoj umjetnosti i svim sferama koje ona donosi, što se dalo primijetiti na prvim časovima produkcije.

Ljetnja škola filma počela je danas u Gradskom pozorištu "Jazavac" i to predavanjem producenta i asistenta na katedri za produkciju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Đorđa Vranješa. Ova radionica realizovana je u organizaciji Audio-vizuelnog centra Republike Srpske, Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Studija glume "Jazavac", a trajaće do 27. avgusta.

Producent Đorđe Vranješ je istakao da u Ljetnjoj školi filma govori o svim aspektima produkcije osvrćući se na sve faze i sektore produkcije koje će učesnici proći u radionicama.

- Ovo je sjajna ideja, zastupljena je u regionu, a prva je Ljetna škola filma u Republici Srpskoj. Drago mi je što su Audio-vizuelni centar RS i Studio glume "Jazavac" došli na ovakvu ideju, koju sam rado podržao. Sjajno je i što učestvuje Akademija umjetnosti da zainteresovanim mladim ljudima pokažemo šta ih očekuje ukoliko u budućnosti odluče da se profesionalno bave produkcijom, kamerom, dramaturgijom, režijom, scenografijom ili kostimografijom. Ujedno ovo je i dobra prilika da otkriju i sve ono čime bi se mogli baviti pored glume - objasnio je on.

Ispričao je da su zahvaljujući Ljetnjoj školi filma mladi dobili priliku da teoretski i praktično prođu kroz sve faze stvaranja filma te da je ovo mogućnost da predavači prenesu znanja.

- Promovišemo i Akademiju umjetnosti i pokazujemo šta sve imamo i bilo bi odlično da se mladi kod nas obrazuju i ostanu da rade ovdje. Njih je 22, riječ je o dobroj grupi, komunikativni su, opušteni i veliko je zadovoljstvo raditi sa ljudima koji vole film i kreativni rad - istakao je Vranješ.

Naglasio je da će polaznici biti podijeljeni u tri grupe sa zadatkom da naprave tri mala filma u obliku jednog omnibusa koji će premijerno biti prikazan 27. avgusta u "Jazavcu".

- Definisali smo temu i ideju omnibusa i u nastavku će raditi sa Nikolom Pejakovićem i Aleksandrom Vasiljevićem na razradi ideje i pisanju scenarija, da bi naredne sedmice snimali filmove. Riječ je o temama koje se tiču roditelja, teme identiteta vršnjaka te vršnjačkog pritiska - rekao je Vranješ.

Studio glume "Jazavac" deset godina pohađa Ana Mitraković, a polaznica je i Ljetne škole filma pa nam je ispričala da su njena očekivanja velika, s obzirom na program radionica i ozbiljnost predavača.

- U radionicama ćemo pored glumačkog posla moći saznati i kako je to producentima, snimateljima, direktorima fotografije, kostimografima i ljudima koji nas ne upute u svoj posao a urade sve za nas. Nakon prvog časa sam zaista oduševljena, lijepo nam je. S velikom pažnjom očekujem časove produkcije - dodala je Mitrakovićeva.

Učesnik Ljetne škole filma Marijan Sarajlić, koji je polaznik Studija glume "Jazavac" osam godina, rekao je da mu je plan da se upiše na Akademiju umjetnosti u Banjaluci i dodao da je oduševljen što rade sa vrhunskim profesionalcima.

- Uvjeren sam da će entuzijazam polaznika i zajednički rad pod mentorstvom profesionalaca dati očekivani rezultat - zaključio je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana