Mladi autori u “Prvom kadru”

Aleksandra Madžar
Mladi autori u “Prvom kadru”

Istočno Sarajevo - Trodnevni “DokMasterKlas”, zamišljen kao interaktivno predavanje, na kojem će učestvovati gosti festivala, filmski autori i studenti, novi je dio programa filmskog festivala “Prvi kadar”. Riječ je o programu koji će biti održan od 30. septembra do 6. oktobra u Milićima.

Potvrdila je ovo za “Glas Srpske” umjetnički direktor i selektor festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić i dodala da će festival biti održan pod motom “Vizir stvarnosti” od 29. oktobra do 1. novembra u Istočnom Sarajevu.

Objasnila je da se teme “DokMasterKlasa” bave produkcijom dokumentarnog filma u ekstremnim uslovima.

- Na osnovu utvrđenog rasporeda i programa, predavači će učesnicima “DokMasterKlasa” prenijeti znanje i iskustvo stečeno dugogodišnjim radom na dokumentarnom filmu - istakla je Mitrić-Štifanić, uz napomenu da će osim predavanja biti održane i projekcije dokumentarnih filmova po izboru predavača.

Kazala je da pripreme za ovogodišnji festival teku po planu i da su raspisani konkursi za Filmski kampus art dokumentarca, kao i za zvanični filmski program.

U okviru takmičarskog programa festivala biće prikazano 28 filmova u dvije selekcije: “U fokusu” i “Traganje”.

- “U fokusu” je međunarodna selekcija afirmisanih domaćih i stranih autora, čija su filmska ostvarenja nagrađivana na svjetskim festivalima. U okviru ove selekcije takmičiće se sedam dokumentarnih i sedam kratkih igranih filmova - kazala je Mitrić-Štifanić.

“Traganje” predstavlja domaću selekciju mladih autora, a kako je rekla Mitrić-Štifanić, u okviru ove selekcije takođe se takmiči sedam dokumentaraca i sedam kratkih igranih filmova.

- Dio festivalskog programa je već zaokružen, ali očekujemo i filmove iz najnovije produkcije domaćih i stranih autora, koji zaslužuju da budu prikazani na ovom festivalu - rekla je Mitrić-Štifanić.

Kampus

Sedmodnevni Filmski kampus art dokumentarca “U prvom kadru” namijenjen je studentima teatrologije, filmskih akademija iz regiona i učenicima srednjih škola.

Učesnici će imati teorijsku obuku iz oblasti umjetničkog dokumentarnog filma.

Paralelno sa teorijskim predavanjima polaznici će učestvovati u produkciji dokumentarnog filma na određenu temu, uz kontinuirano mentorstvo supervizora režije Dragana Elčića - kazala Aleksandra Mitrić-Štifanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana