Misterije i horori po djelima Stivena Kinga uvijek gledani

G.S.
Misterije i horori po djelima Stivena Kinga uvijek gledani

Tokom proteklih nekoliko decenija brojne knjige i priče kralja horora, misterija i dramskih priča o natprirodnom, književnika Stivena Kinga ekranizovane su i adaptirane u filmove i serije.

Najnovije djelo koje će oživjeti na televiziji je­ kratka priča “Throttle”, koju je napisao zajedno sa sinom (Džo Hil) i koja je objavljena 2009. godine u okviru njegove antologije “On je legenda”. Stiven King je poznat po horor knjigama, ali neka od njegovih najboljih ostvarenja ne pripadaju ovom žanru. Ostvarenje “The Outsider” bilo je dobro prihvaćeno od kritike i biće obnovljeno za drugu sezonu, dok je televizijska adaptacija “The Stand” takođe u pripremi. Svjetovi straha, horora, užasa i drame koji su oživljeni na televiziji, te njegove misterije su nepresušna inspiracija filmadžijama. Među njima su ostvarenja poput “Ono”, “Iskupljenje u Šošenku”, “Isijavanje” i druga.

“Iskupljenje u Šošenku” (1994)

Riječ je o drami iz 1994. godine koja prati dva zatvorenika koji se tokom godina povežu. Oni jedan u drugome pronalaze utjehu i eventualno iskupljenje djelima zajedničke pristojnosti. Film odlično prikazuje povezanost između likova, često viđanu u Kingovim djelima. Reditelj je Frank Darabont, a Tim Robins, Morgan Frimen i drugi maestralno su odglumili likove koji su im dodijeljeni.

“Ono” (2017)

Film je vjerna adaptacija knjige po kojoj je pravljen, u sebi sjedinjuje elemente trilera, horora i drame. Demon koji mijenja oblik uzima izgled klovna te započinje lov na djecu. Međutim, grupa zlostavljanih dječaka se okuplja s ciljem da ga zaustavi. Film je pokupio mnoge nagrade te je, između ostalog, postao horor film s najvećom zaradom u istoriji.

“Isijavanje” (1980)

- Drama počinje onog trenutka kada porodica odluči da zimu provede u izolovanom hotelu. Međutim, prisustvo zlih duhova utiče na oca i on postaje nasilan. Njegov sin vidi strašne predmete iz prošlosti i budućnosti - opis je ovog, sada kultnog horora, u kojem glumi sjajni Džek Nikolson. Ovaj horor nije bio dobro prihvaćen kod publike kada je objavljen. 

“Ostani uz mene” (1986)

Ovo je jedan od najboljih filmova snimanih po Kingovim knjigama. Avanturistička drama na putu života i odrastanja prikazuje četvoro usko povezanih prijatelja. Naime, nakon smrti drugara pisac opisuje dječačko putovanje radi pronalaska tijela nestalog dječaka. Odlična glumačka postava koju čine Vil Viton, River Finiks i Kori Feldman oduševila je publiku.

“Oluja vijeka” (1999)

Tokom brutalne mećave stanovnici naselja na ostrvu doživljavaju teror od strane moćne sile u obliku zlokobnog stranca koji počinje da iskorišćava najmračnije tajne gradskih članova sve dok mu ne daju ono što želi. U ovoj, nešto manje poznatoj, mini-seriji King se još jednom pokazuje u onome u čemu je najbolji. To je prikaz male zajednice, odsječene od svijeta, koja se bori protiv velike, mračne sile. Odlična horor drama sa nekoliko zaista upečatljivih trenutaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana