Od Bijeljine do Divljeg zapada: Ekranizovana priča o Hariju Džeksonu

GS
Od Bijeljine do Divljeg zapada: Ekranizovana priča o Hariju Džeksonu

Mirko Ilić, legendarni ilustrator, dizajner i strip umjetnik, podijelio je svoj poster za dokumentarni film "Poslednji kauboj". Film govori o životu i snovima Harija Džeksona, pravim imenom Aljuš Musli, čovjeka koji je u Bijeljini stvarao svoj Divlji zapad.

Film nastaje u produkciji slovenačke producentske kuće December.

- "Poslednji kauboj" je dokumentarni film o vječitom sanjaru iz BiH, Hariju Džeksonu. Američki Divlji zapad mu je bio van dometa pa je stvorio svoje pravo kod kuće i šezdesetih godina zvanično promijenio ime iz Aljuš Musli u Hari Džekson. Ovo je film o čovjeku koji je stvorio iluzornu realnost iz svojih snova da bude herojski kauboj koji će spasavati svijet, u kome je i sam živio. Bio je ljubitelj vesterna i snimio je nekoliko njih, u kojima dobro uvijek pobjeđuje loše. Kada je propao svijet o kojem je sanjao zbog rata u BiH, propali su i njegovi snovi i on zajedno sa njima. Njegov film o kaubojima koji su spasavali i ujedno ukrasili svijet usred Balkana, ostao je nezavršen. Ali neki od njegovih prijatelja su pokušali da dovrše otvoren kraj koji je ostavio, napisao je Ilić.

Prije nekoliko godina u Ljubljani, Ilić je upoznao režisera Tadeja Čatera, koji je potom odlučio da snimi ovaj dokumentarni film. Čater, reditelj i scenarista "Poslednjeg kauboja" je bio fasciniran pričom o Hariju Džeksonu i njegovoj strasti prema vestern filmovima, kao i činjenicom da je ovaj Bijeljinski fotograf promijenio svoje ime i posvetio svoj život stvaranju vestern filmova u kojima dobro uvijek pobjeđuje.

- Intervjuisao sam ga za RTV Slovenija. Pričao mi je o čovjeku koji je snimao vesterne pored rijeke Drine, koji je znao sve o vesternskim filmovima, koji je zvanično promijenio ime iz Aljuš Musli u Hari Džekson, koga su stanovnici Bijeljine zvali 'Poslednji kauboj'. Nisam mu vjerovao. Priča je zvučala nevjerovatno. Zvučalo je previše Holivudski. Mislio sam, naravno, Mirko dolazi iz Amerike. Sljedećeg dana sam provjerio priču na internetu i vidio filmski materijal. To je bio scenario koji se sam napisao. Drugim riječima, Mirko Ilić mi je ponudio scenario koji je samo trebalo napisati. Tako je rođen film o kauboju koji je živio svoje snove i sanjao cijeli život, izjavio je Čater.

Film "Poslednji kauboj" predstavlja omaž Hariju Džeksonu i njegovoj neumornoj strasti prema vestern filmovima, kao i njegovom trudu da stvara iluziju Divljeg zapada u svom rodnom gradu Bijeljini.

Fotografija

Mirko Ilić je nekada ranije na preko interneta kupio crno-bijelu fotografiju Harija Džeksona, bijeljinskog zaljubljenika u vestern filmove.

To je jedna od fotografija iz njegovih filmova, koju je on izlagao u izlogu svog fotografskog studija.

- Aljuš Musli (1944–1999), bio je mladi fotograf iz mog rodnog grada Bijeljina, koji je bio strastveni ljubitelj vestern filmova, toliko da je sedamdesetih godina promijenio svoje ime u Hari Džekson i posvetio sve svoje vrijeme i novac snimanju vestern filmova, sa 8mm kamerom. On i njegovi prijatelji, kolege "glumci", pravili su scenografije vestern gradova od nule. Lokalni seljaci su im obezbjeđivali konje, a lokalni Romi su glumili Indijance. U to vrijeme postao je kultna ličnost.

Nažalost, danas je uglavnom zaboravljen.

- Pošto Hari nikada nije imao priliku da dođe u SAD, a kamoli da posjeti "Divlji zapad", odlučio sam da ga povedem na put. I evo Harija u kanjonu, napisao je Ilić


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana