Mel Gibson predstavio novo ostvarenje na festivalu u Veneciji: Istinski heroji u filmu Hacksaw Ridge

Priredila:Mirna Pijetlović
Mel Gibson predstavio novo ostvarenje na festivalu u Veneciji: Istinski heroji u filmu Hacksaw Ridge

Venecija - Holivudski glumac i režiser Mel Gibson gost je Filmskog festivala u Veneciji, gdje je predstavio svoje novo režisersko ostvarenje "Hacksaw Ridge".

Gibson je tako u razgovoru sa publikom i novinarima o filmu uporedio hrabrost Dezmonda sa superherojima iz stripova.

- Razlika između stvarnog superheroja i superheroja iz stripa je to što superheroji iz stvarnog života ne nose helanke - kazao je Gibson.

Film govori o stvarnom čovjeku Dezmondu Dosu, koji je bio pripadnik Adventističke crkve i koji je zbog svojih vjerskih uvjerenja odbio da nosi oružje u bitkama na Okinavi.

Tokom krvavih obračuna on je bio vojni ljekar koji je na svojim rukama iznosio ranjenike s bojišta. Dos je umro 2006. godine. Gibson kaže da je Dos bio izuzetno hrabar čovjek čvrstih religijskih uvjerenja. 

- Ući u "čeličnu kišu", kako su je zvali Japanci, sa olovom koje leti svuda oko vas, ući u sve to naoružani samo svojom vjerom, znači da je vjera u vama snažna. To je neporecivi dio istorije koji je za mene izuzetno inspirativan - kaže Gibson.

Vidno nervozan, Gibson se kratko osvrnuo na teškoće u karijeri s kojima se suočio poslije 2006. godine opisujući svoj odnos s Holivudom kao "preživljavanje".

Poslije filma "Apokalipto" iz te 2006. godine Gibsona je zaustavila policija zbog vožnje u pijanom stanju. On je vrijeđao policajca zato što je Jevrej, a 2010. imao je rasističke izlive bijesa prema tadašnjoj partnerki Oksani Grigorijevoj, koji su dospjeli u javnost. 

"Hacksaw Ridge" predstavlja visok ulog za Gibsona i reditelj se u Veneciji potrudio da ne izazove bilo kakve kontroverze. Zato je izbjegao odgovor na pitanje da li film sa protagonistom koji mrzi oružje zapravo predstavlja odgovor na debatu o kontroli naoružanja u SAD. 

- Čovjek koji odbija da dodirne oružje i učini nešto mnogo veće od ubijanja u ratu ima visoke standarde življenja. Morate da volite takvog ratnika i ukažete mu čast u filmu. Nadam se da je ovaj film u tome uspio - kazao je Gibson.

Festival u Veneciji traje do 10. septembra, kada će biti dodijeljene nagrade najboljim ostvarenjima.

Favoriti kritike

Film Damijena Šazela "La la lend" vodi na listi kritike nakon prvog dijela venecijanskog filmskog festivala, a visoke ocjene dobili su i "Povratak" Denisa Vilneva, "Franc" Fransoa Ozona, te "Slijepi Hrist" Kristijana Mareja.

U nastavku festivala sa posebnom pažnjom se očekuju dokumentarac "Put života" Terensa Malika, zatim ostvarenje "Raj" Andreja Končalovskog i "Na mliječnom putu" Emira Kusturice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana