Markovićeva priča napunila salu

Mirna Pijetlović
Markovićeva priča napunila salu

Vrnjačka Banja - Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji otvorio je po 37. put vrata svim ljubiteljima filmske umjetnosti, a za nagrade u takmičarskom programu bori se jedanaest srpskih filmova.

Manifestaciju su zvanično otvorili filmovi u takmičarskoj konkurenciji “Falsifikator”, za koji režiju i scenario potpisuje Goran Marković zajedno sa glumcem i režiserom Tihomirom Stanićem i “Odumiranje”, po scenariju Dušana Spasojevića i u režiji Miloša Pušića.

Kako je za “Glas Srpske” rekao Tihomir Stanić, koji tumači naslovnu ulogu u “Falsifikatoru”, reakcije publike u Vrnjačkoj Banji su odlične. Markovićev film poslije ove filmske smotre nastavlja svoj festivalski život na “Sinema sitiju” u Novom Sadu i na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.

- Filmovi su popraćeni jako dobro, a publika ih je nagradila aplauzima. Atmosfera je odlična, imamo veliki broj scenarista i gostiju na festivalu, a osim projekcija pripremili smo zaista bogat prateći program - rekao je za “Glas Srpske” umjetnički direktor festivala Dragoljub Vojnov.

Program je počeo uz zvuke benda Jovana Maljokovića, koji je nastupio i na koktelu na platou ispred Zamka kulture, prateći džez pjevačicu Beti Đorđević.

Jučerašnji program, prema riječima Vojnova, obilježio je simpozijum povodom otvaranja “Kuće scenarija” u biblioteci u Vrnjačkoj Banji, a ideja je da preraste u institut scenarija. Promovisana je i nagrađivana knjiga reditelja i scenarista Slobodana Šijana, koja govori o čuvenom sineasti Tomislavu Gotovcu.

- Ono što je interesantno i što je publika u Srbiji prvi put imala priliku da vidi je ruski film “Amaroš” - kazao je Vojnov.

On je naglasio da je ove godine u Srbiji snimljeno 12 filmova, te da bi bilo šteta da su bilo koji izostavili iz ovogodišnje selekcije.

- Svima treba dati podjednaku šansu kako bi se kvaliteti prepoznali i izdvojili. Ovaj festival je od izuzetne važnosti upravo zbog prepoznavanja kvaliteta napisanog scenarija. Nadam se da će svi naši gosti uživati u programu koji smo pripremili za sledeće festivalske dane - kaže Vojnov.

Na zatvaranju festivala, van konkurencije, publika će moći da pogleda film ”Kad svane dan” po scenariju Filipa Davida i Gorana Paskaljevića, u režiji Paskaljevića. U okviru programa “Preko plota” biće prikazan hrvatski film “Ljudožder vegetarijanac” u režiji Branka Šmita, koji je scenario napisao sa Ivom Balenovićem.

Žiri

Do 17. avgusta u takmičarskoj konkurenciji publika i stručni žiri - reditelj Želimir Žilnik, filmski kritičar Borislav Anđelić i dramski pisac, glumac i reditelj Milan Jelić moći će da vide i filmove “Ljuljaška”, “Mamaroš”, “Gde je Nađa”, “Ljubav dolazi kasnije”, “Vir”, “S/Kidanje”, “Država”, “Krugovi” i “Artiljero”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana