„Mamaroš“ otvorio “Sofest”

Tanjug
„Mamaroš“ otvorio “Sofest”

Sopot - Filmski festival “Sofest”, na kojem će do 6. jula u glavnom programu učestvovati deset srpskih dugometražnih igranih filmova, svečano je otvoren u utorak uveče, javio je Tanjug.

Festival je proglasila otvorenim jedna od najvećih srpskih glumica Mira Stupica, pred mnogobrojnom publikom okupljenom ispred Centra za kulturu Sopot.

- Ovde je toliko lepo da sam rešila da i iduće godine otvorim festival - rekla je u šali 90-godišnja Stupica, otvarajući 42. festival.

Mnogobrojnoj publici obratila se i jedna od najvoljenijih glumica Mira Banjac.

- Svesni smo teškog vremena u kojem živimo i stvaramo, ali ovaj lepi festival ipak živi svoj život. I umetnost i kultura su vekovno utemeljene tekovine civilizovanog sveta i mi branimo dostojanstvo umetnosti, ne želeći da budemo na tenderu ili nešto za jednokratnu upotrebu - rekla je Banjac.

Prethodno je kroz glavnu ulicu do platoa ispred Centra za kulturu održan tradicionalni defile glumaca, reditelja i drugih filmskih umjetnika i poslenika, a uslijedio je vatromet.

U galeriji Centra za kulturu otvorena je izložba plakata filmova u kojima je igrala Mira Stupica.

Glavni program počeo je domaćom premijerom filma “Mamaroš” reditelja i scenariste Mome Mrdakovića, koji je svjetsku premijeru imao prije nekoliko dana na festivalu u Moskvi.

U ovom ostvarenju svoju 44. filmsku ulogu kreirala je upravo Mira Banjac, kao majka Mara, a njenog sina igra Bogdan Diklić.

Za nagrade se osim “Mamaroša” takmiči još devet filmova - “Ljubav dolazi kasnije” Hadži-Aleksandra Đurovića, “Ljuljaška” Tamare Drakulić, “Artiljero” Srđana Anđelića, “Država” Jelene Marković, “Krugovi” Srdana Golubovića, “Vir” Bojana Vuka Kosovčevića, “Falsifikator” Gorana Markovića, “S/kidanje” Koste Đorđevića i “Led” Jelene Bajić-Jočić.

Kategorije

Nagrade 42. “Sofesta”, koje će biti saopštene 6. jula, dodjeljuju se u deset kategorija.

To su nagrade za produkciju najboljeg filma, za najbolju režiju, scenario, žensku i mušku ulogu, scenografiju, snimateljski rad, kostimografiju, originalnu muziku, montažu, kao i za najbolji film po odluci žirija publike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana