Mačevi i sandale starog Rima ponovo u modi

Branislav Predojević
Foto: Agencije

LOS ANĐELES - Striming servis „Pikok” objavio je prošle sedmice trejler za novu seriju „Oni koji će umrijeti” reditelja Rolanda Emeriha, koja će biti emitovana 18. jula i koji je skupio više od šest miliona pregleda uz odlične reakcije publike.

Seriju, inspirisanu istoimenom dokumentarnom knjigom Danijela P. Manksa, napisao je Robert Rodat, koji je bio nominovan za „Oskara” za scenario Spilebergovog „Spasavanja vojnika Rajana”. Slavni Entoni Hopkins predvodi glumačku ekipu kao rimski car Vespazijan na vrhuncu Rimskog carstva 79. godine nove ere.

Priča se bavi složenim i pokvarenim svijetom gladijatorskog nadmetanja starog Rima vođenog spektaklima dok oni koji su na vlasti pokušavaju da zabave mase i sačuvaju sopstvenu moć dajući podanicima hljeba i igara… Skup likova, kako je to danas već moderno i poželjno, pokriva sve krajeve i rase Rimskog carstva koji se sudaraju na ovoj eksplozivnoj raskrsnici krvavog sporta, prljave politike i dinastijskih borbi.

Kada se uzme u obzir da sljedeće godine stiže nastavak „Gladijatora” u režiji Ridlija Skota, djeluje da se filmski podžanr poznat kao „mač i sandale”, nakon duže pauze ponovo vraća na ekrane.

Žanr inspirisan istorijom antičkog svjeta već se jednom vratio početkom milenijuma nakon uspjeha filmova „Gladijator” i „300” te serija „Rim” i „Spartak”, ali je u posljednje vrijeme bio daleko od nekog značajnog rezultata kod publike i kritike.

Nova serija sudeći po scanarističkim i glumačkim imenima te budžetu od 140 miliona dolara ima velike ambicije, ali ostaje pitanje da li Emerih, čija je reputacija hitmejkera prilično narušena nakon nekoliko težih filmskih promašaja u Holivudu, može odgovoriti veličini izazova.

Osim Hopkinsa, u glumačkoj ekipi su i Tom Hjuz, Ajvan Rihon, Jojo Macari, Haukur Johanson, Rupert Pendri-Džons, Emilio Sakraya -Hur” (1959), „Spartak” (1960) i „Kleopatra” (1963). Ovi filmovi su dominirali italijanskom filmskom industrijom od 1958. do 1965. godine, da bi ih 1965. zamijenili špageti vestern, ali se kasnije termin počeo koristi kao sinonim za sve filmove ovog profila.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana